Redaktör på Fönsterexperter
Före- och efterbild från ett dörrbyte genomfört av vårt ansluta företag Hybrida AB
Olika typer av dörrar i en bostad
När man ska välja nya dörrar till sin bostad så finns det ett brett utbud av dörrar tillverkade i olika material, med olika design och i olika säkerhetsklasser. Innan man investerar i nya dörrar bör man först planera sitt dörrbyte så att man får dörrar som har de egenskaper som man behöver och till den budget som finns.
Om man bor i eget hus så kan man när som helst välja att byta alla sina dörrar. Om man däremot bor i en bostadsrätt så ansvarar man för byte av innerdörrar själv. När det kommer till ytterdörr och balkongdörr så är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för dörrbytet.
Ytterdörr
Ytterdörrar finns i en mängd olika utförande, färger, med eller utan fönster och tillverkade i olika material som PVC, trä eller aluminium. Det innebär att det inte är speciellt svårt att hitta en snygg ytterdörr som passar med fastighetens övriga utseende.
Vad kostar en ny ytterdörr?
En ytterdörr kostar från 2 500 kronor – 10 000 kronor. Ska man välja en säkerhetsdörr med hög säkerhetsklass så hamnar priset på mellan 5 000 – 15 000 kronor. Arbetskostnaden för att anlita en snickare för monteringen ligger på mellan 3 000 – 6 000 kronor före ROT-avdrag.
Inför inköp
Nedan följer en checklista som man kan följa då man planerar att köpa en ny ytterdörr.
-
Måtta din dörr
Börja med att ta mått på den gamla dörren. Ytterdörrar finns i standardmått men kan också tillverkas i andra storlekar på beställning. När man mäter höjd och bredd så utgår man från hela dörröppningen vilket innebär att man mäter från utsidan av karmen till utsidan av karmen på motsvarande sida. Därefter mäter man från utsidan av den övre karmen ned till golvet. -
Tänk på karmen
Äldre dörrar följer sällan den nya standarden utan där bör man byta både dörr och dörrkarmar. Dock rekommenderas att man alltid byter karm när man ska byta ytterdörr så att man får en karm med högsta kvalitet och säkerhet. -
Vänster- eller högerhängd
Man behöver bestämma om man ska ha vänsterhängd eller högerhängd dörr och om dörren ska öppnas utåt, vilket är vanligast, eller inåt. -
Säkerhetsklass
Välj vilken säkerhetsklass din ytterdörr ska ha. Det rekommenderas att en ytterdörr har säkerhetsklass RC3, vilket innebär att den klarar av att stå emot ett inbrottsförsök under 5 aktiva minuter. Det innebär att ytterdörren utgör en viktig del i ett inbrottssäkert hem. -
Lås
Man behöver välja ett bra lås som gör att man kan låsa om sig när man är inne i bostaden så att inte någon kan ta sig in, ens med nyckel. Välj ett lås som har hög säkerhetsklass. -
Droppbleck
Man bör också komplettera sin ytterdörr med ett droppbleck så att vatten inte rinner ned på dörren. Detta är framför allt viktigt om man inte har tak över ytterdörren.
Att montera en ytterdörr
När man ska montera en ytterdörr bör man vara två personer så att man enkelt kan hänga på den nya dörren då den väger en del. Nedan kan man läsa om hur man monterar en ny ytterdörr steg för steg.
- Börja med att hänga av den gamla dörren. Man behöver sannolikt ta hjälp av hammare och en huggmejsel för att få loss sprinten som låser fast dörren i gångjärnen.
- Riv därefter ut den gamla karmen genom att först skruva loss den från väggarna och sedan pressa ut karmen.
- Gör rent runt dörröppningen så att smuts och damm avlägsnas.
- Montera därefter den nya dörrkarmen enligt de instruktioner som medföljer. Det är viktigt att karmen monteras rätt både lodrätt och vågrätt så att dörren inte glipar eller blir svår att stänga.
- Dreva och isolera med silikon eller isoleringsmassa mellan dörrkarmen och väggen så att det blir helt tätt så inte kall luft kommer in i bostaden.
- Montera foder på dörrkarmarna för att dölja öppningen mellan karm och vägg.
- Häng därefter på den nya ytterdörren på karmen genom att använde de gångjärn som medföljde dörren.
- Montera slutligen lås och eventuellt bleck för att öka säkerheten på dörren.
Altandörr
En altandörr monteras mellan bostaden och altanen utomhus. Vanligast är att man har en altandörr som följer utseendet på de fönster som fastigheten har. Altandörrar finns i ett stort antal utföranden, färger och designer. Du kan välja om du vill installera en altandörr i trä, PVC eller aluminium. De flesta dörrar har glasfönster så att de passar in med fastighetens andra fönster.
Om man har helglasfönster i altandörren ska man välja ett glas som är okrossbart så att man inte riskerar skador om det sker en olycka.
Inför inköp
Nedan finner du några saker som du behöver fundera igenom inför att du ska köpa altandörr.
-
Mät
Mät storleken på dörren, inklusive karmen, genom att mäta från utsidan av karmen till utsidan av karmen på motsvarande sida. Du behöver även mäta höjden på samma sätt. Om man har en fastighet som är byggd efter 1980-talet så har man sannolikt en altandörr som har standardmått. Annars går det att beställa en altandörr med rätt mått. -
Höger- eller vänsterhängd
Bestäm om altandörren ska vara vänsterhängd eller högerhängd. -
Tänk på säkerhetsklass
Eftersom en altandörr kan vara föremål för inbrottsförsök bör du välja en altandörr med hög säkerhetsklass vilket innebär att den har kraftiga karmar och dörrbågar. Man bör även välja att ha glas som är tillverkat i laminat, vilket är okrossbart. Se även till att det finns ett bra lås som även kan låsas med nyckel.
Montera en altandörr
När man ska montera en altandörr bör man vara två personer som kan hjälpas åt då en altandörr är tung samtidigt som den ofta har glas så att det inte inträffar en olycka. Se nedan hur man steg för steg byter en altandörr.
- Börja med att haka av altandörren från gångjärnen.
- Skruva loss dörrkarmen och pressa ut den från dörröppningen alternativt bryt loss den med kofot.
- Gör rent runt dörröppningen så att sot, fett, smuts och damm avlägsnas.
- Därefter monteras den nya dörrkarmen in enligt de instruktioner som medföljer dörren. Det är mycket viktigt att karmen sätts i lod och i våg så att dörren inte glipar.
- En altandörr behöver isoleras och vanligast så använder man drev och silikon för att få helt tätt mellan dörrkarm och vägg.
- Montera därefter foder på dörrkarmen.
- Häng på den nya dörren på gångjärnen.
- Montera lås, handtag och eventuellt bleck som gör din dörr mer inbrottssäker.
Innerdörr
I en bostad finns det flera rum som vanligtvis har en dörr som kan stängas. Innerdörrar finns i flera olika utföranden och med olika designer för att passa in i allas hem. Det finns också innerdörrar som har fönster, vilket är vanligt att använda för gemensamma utrymmen som exempelvis vardagsrum eller kök.
Vad kostar en innerdörr?
Priset för en innerdörr ligger normalt på mellan 1 000 – 3 000 kronor, beroende på vilken dörr man väljer. Om man även vill anlita en snickare så får man räkna med att det tillkommer cirka 1 000 – 1 500 kronor i arbetskostnader, före ROT-avdrag.
Inför inköp
Nedan finner du en lista över vad du behöver tänka på då du ska köpa en innerdörr.
-
Mät
Börja med att mäta dörröppningen, från utsidan av karmen på både bredden och höjden. Då får du fram måttet för dörren inklusive karm. I många äldre fastigheter så stämmer sällan måtten på dörren överens med de standardmått som finns idag. Det innebär att man antingen behöver bygga om dörröppningen eller beställa specialtillverkade innerdörrar. -
Tänk på dörrkarmen
När man byter innerdörr är det vanligt att man också byter dörrkarm så att man får samma utseende på karm och dörr. -
Design framför säkerhetsklass
En innerdörr behöver normalt inte ha någon säkerhetsklass, som en ytterdörr, utan istället kan man fokusera på att välja en dörr med en snygg design som bidrar till att höja utseendet i rummet. -
Vänster- eller högerhängd
Bestäm om dörren ska vara vänsterhängd eller högerhängd och om den ska öppnas ut från rummet eller inåt. -
Handtag och lås
Slutligen behöver du välja handtag och lås till din innerdörr. Det är inte nödvändigt med lås med kan vara bra om man vill få vara i fred eller inte vill att någon går in i rummet.
Montera en innerdörr
Att montera en innerdörr är inte så tungt som att montera en ytterdörr vilket gör att det är ett arbete som de flesta klarar av själva.
- Börja med att haka av dörren från gångjärnen.
- Skruva loss karmen från väggen och pressa ut karmen från dörröppningen.
- Gör rent väggarna runt dörröppningen så att du får bort damm och smuts.
- Montera därefter den nya karmen noggrant och enligt de anvisningar som medföljde dörren. Det är viktigt att karmen monteras helt vågrätt och lodrätt så att dörren kan stängas utan att det glipar.
- Därefter bör du lägga drev mellan karm och vägg. Du behöver oftast inte isolera mer om du inte vill ha en bra isolering för att dämpa ljud.
- Montera dörrfoder över vägg och karm.
- Häng på den nya dörren på gångjärnen.
- Montera handtag och lås.
Skjutdörr
Skjutdörrar används normalt för klädkammare eller garderober men kan också användas som ett alternativ till innerdörrar för allmänna utrymmen eller ha skjutdörrar istället för altandörr. Skjutdörrar finns i ett flertal olika modeller och utföranden med fönster, speglar eller heltäckta.
Skjutdörrar tillverkas vanligtvis av träpanel men kan även hittas i olika träslag vilket gör att din skjutdörr blir en snygg inredningsdetalj i rummet.
Inför inköp
Nedan finner du några saker som du behöver tänka på då du ska köpa en skjutdörr.
-
Mät
Mät dörröppningen från utsidan av karm för att få fram måtten på dörröppningens höjd och bredd. Skjutdörrar finns i flera olika standardmått men kan också specialbeställas utifrån egna mått. Ska man montera skjutdörr på en garderob är det vanligt att man kan behöva platsbygga sin skjutdörr. Då får man såga till reglar, karmar och skenor själv utifrån de mått som gäller. -
Design
Bestäm i vilket träslag du vill ha skjutdörren i, design på dörren och om den ska ha spegel. -
Behövs lås?
Fundera igenom om det ska finnas lås på skjutdörren. -
Funktion
När man öppnar en skjutdörr så skjuts dörren över den andra dörren. Du behöver bestämma om du ska ha en skjutdörr, som skjuts över en fastmonterad dörr, eller om du vill att båda dörrarna ska vara skjutbara, vilket gör det enklare att komma åt hela utrymmet.
Montera en skjutdörr
Att montera en skjutdörr är inte så komplicerat utan är något som de flesta klarar av att göra själva. Det är dock viktigt att man är noggrann så att skenorna som monteras i tak och golv ligger helt vågrätt.
- Börja med att montera fast karmarna för skjutdörren genom att skruva dessa i väggöppningen.
- Montera därefter skenor i tak och på golv. Det är viktigt att dessa monteras exakt så att skjutdörren inte glipar eller blir sned.
- När skenorna är på plats så monterar man enkelt på skjutdörrarna genom att trä in dessa i skenorna, enligt de anvisningar som medföljer dörren.
Jämför offerter för att få bäst pris och villkor
- Leveransvillkor & leveranstider
- Betalningsvillkor
- Specifikation av fönster, material och andra tillbehör
- Totala kostnaden för fönsterbytet (specificerad)
- ROT-avdraget inlagt
Garantiåtaganden
Vanliga frågor om dörrar
Vad kostar det att byta ytterdörr?
Priset för en ytterdörr beror på flera olika faktorer som bland annat typ av dörr, vilken säkerhetsklass den har och designen på dörren. En ytterdörr kostar från 2 500 kronor – 10 000 kronor. Ska man välja en säkerhetsdörr med hög säkerhetsklass så hamnar priset på mellan 5 000 – 15 000 kronor. Arbetskostnaden för att anlita en snickare för monteringen ligger på mellan 3 000 – 6 000 kronor före ROT-avdrag.
Vad kostar det att byta skjutdörr?
Hur mycket det kostar att byta skjutdörr beror på om man väljer att köpa en färdig skjutdörr som bara behöver monteras eller om den ska platsbyggas. Om man köper en skjutdörr där monteringskit medföljer får man räkna med att dörren kommer att kosta mellan 3 000 kronor upp till 8 000 kronor, eller mer.
Det som avgör priset är designen på dörren, vilket material den är tillverkad i och om det finns speglar. Om man anlitar en snickare för att installera skjutdörren tillkommer en arbetskostnad på cirka 4 000 – 8 000 kronor, beroende på arbetets omfattning. Priset för arbetskostnad är före ROT-avdrag.
Om man ska platsbygga sin skjutdörr får man räkna med att dörren kommer att kosta mellan 2 000 – 3 000 kronor. Därtill kommer kostnaden för material som exempelvis karmar, skenor med mera.
Vad kostar det att byta innerdörr?
Hur mycket det kostar att byta innerdörr beror på om man ska utföra arbetet själv eller anlita en snickare. Priset för en innerdörr ligger normalt på mellan 1 000 – 3 000 kronor, beroende på vilken dörr man väljer. Om man även vill anlita en snickare så får man räkna med att det tillkommer cirka 1 000 – 1 500 kronor i arbetskostnader, före ROT-avdrag.
Måste jag byta karm när jag byter dörr?
I äldre fastigheter så stämmer vanligtvis inte dörrkarmarnas mått överens med de standardmått som finns för dörrar. Då är det nödvändigt att även byta dörrkarm då man ska montera en ny dörr. Dock så rekommenderas att man alltid byter dörrkarm i samband med att man byter dörr så att man får en dörrkarm av högsta kvalitet och så att man slipper färgskillnader.
Är det svårt att byta dörrkarm?
Nej, inte om man är lite händig. Normalt så sitter en dörrkarm fastskruvad i väggen. I många fall går det att lossa dörrkarmen genom att skruva loss skruvarna från väggen. Ibland kan det krävas att man behöver bryta loss dörrkarmen, med en kofot eller hammare. När man fått ut skruvarna eller lossat karmen på annat sätt så pressar man sedan loss karmen från dörröppningen.