Redaktör på Fönsterexperter
Bättre hälsa
Fördelarna med ljusa och öppna utrymmen är välkända. Den direkta påverkan av dagsljus och natur på den fysiska och mentala hälsan är ett ämne man forskat i länge och med positiva resultat. Människor blir gladare och får mer energi i ett rum med mycket fönster, jämfört med stängda, mörka utrymmen.
Fönster ger oss det livsviktiga dagsljuset
I Sverige är ljus ofta en bristvara, inte bara då vi har mörka vintrar men även då vi spenderar mycket tid inomhus. Med fönster kan vi leda dagsljuset in i våra hem och byggnader. Det hjälper oss att få en bra dygnsrytm - vi sover bättre på natten och mår allmänt bättre om vi utsätts för tillräcklig mängs dagslus. Motsatsen - kort exponering - leder ofta till sämre sömn och sämre humör. Det finns även studier som pekar på att vi presterar bättre i miljöer som har rikligt med dagsljus.
Minskar behovet av elektriskt ljus
Dagsljus är naturligt och skonsamt för ögonen. Det ger ett mjukt, jämnt sken som minskar ögats ansträngning och därmed huvudvärk. Dessutom är dagsljuset gratis och därmed energisnålt. När vi nyttjar dagsljuset minskar vi vår klimatpåverkan och våra elräkningar på samma gång - En win win!
Dessutom är dagsljus gratis och energisnålt. Elektriskt ljus kräver energi och kan bidra till högre elräkningar och miljöförstöring. Genom att utnyttja dagsljuset kan vi minska vår klimatpåverkan och spara pengar på samma gång.
Glas skapar närhet till natur och vår omgivning
Forskare är nu överens om att kontakt med naturen är en viktigt bit i vårt välmående. Att vistas i naturen 5 minuter sänker vårt blodtryck och puls, samt minskar mängden stresshormoner i blodet. Fönster ger inte samma effekt, men påverkar fortfarande oss positivt. Möjligheten att titta ut ger oss en kontakta med vår natur och omvärld, samtidigt som vi kan att vistas inomhus om vädret är dåligt.
Med fönster kan vi dessutom öppna upp till naturen, få frisk luft och höra fågelkvitter. Med inglasade altaner kan vi indirekt vistas utomhus men fortfarande sitta skyddade från väder och vind.
Skydd från buller
Vår urbanisering har medfört störande buller för allt fler hem. Det är ett växande miljöproblem som påverkar vår hälsa mer än vad man ofta kan tro. Buller kan bland annat öka nivåerna av stresshormoner i kroppen, orsaka störningar i sömnen samt påverka din koncentrationsförmåga. Det störande ljudet tränger huvudsakligen in genom glaspartier och otätheter i konstruktionerna.
Idag finns effektiva fönster som minskar eller helt tar bort yttre buller, oavsett om de sitter i ytter- eller innerväggar.
Nu är det bra förhandlingsläge!
Funderar ni på att byta fönster? I år, 2025, är många svenskar restriktiva med sina utgifter på grund av rådande lågkonjunktur. Har ni ekonomin att byta fönster är det ett extra bra läge att ta in offerter och förhandla priser.
Tryggare tillvaro
Glas som skyddar mot nästan allt
Brand, slag, stötar och beskjutning - Ja idag finns det glas som skyddar mot nästan allt!
Tiden då man ansåg glas som skört och lättkrossat är förbi. Idag kan vi med hjälp från avancerad teknik härda, belägga och laminera glas så att det uppnår kvaliteter för hög säkerhet och skydd. Glas går med andra ord att använda till de flesta typer av installationer - utan att riskera liv och egendom.
Nutidens fönster ger fastighetsägare, arkitekter och boende stora möjligheter att skapa vackra och samtidigt högst funktionella byggnader är trygga.
Smart glas
Glas är idag inte bara säkert, utan också multifunktionellt. Det kan innehålla teknisk kommunikation som sensorer, larm, antenner och displayer. Glas som används för fönster kan stänga värme ute från solljus eller släppa in värme om det är kallt. Glasets möjligheter är oändliga.

En hållbar framtid
Fönster som lever upp till höga krav för energibesparingar
-
Glaset
Idag finns det energiglas, framtagna för att spara energi. Det är vanligt glas som är belagt med ett ytskikt som släpper igenom (kortvågigt) solljus, men när (långvågig) rumsvärme försöker stråla ut genom glaset reflekteras dessa strålar tillbaka så att energin behålls i huset. Isolerrutor består av två eller flera glas, oftast med energibeläggningar på glasytan och gas mellan glasen, för bra isolering.
Återvinning och återanvändning
Att renovera sina fönster, istället för att köpa nya, är det självklara sättet att spara på både kostnader och miljön. Men i många fall krävs ett fönsterbyte för att man ska få det resultat man önskar både vad gäller funktion och design.
Idag är det många återförsäljare och montörer som erbjuder sig att köpa dina gamla fönster i samband med ett fönsterbyte. De återvinner sedan allt material som går att använda, primärt fönsterglaset.
- Återvunnet fönsterglas har 50% mindre koldioxidutsläpp än nytillverkat.
- För återvunnet aluminium, som ofta används i moderna fönsterramar, krävs det bara 5% procent av energin för att smälta ner använt material, jämfört med att ta fram nyproducerad råvara.
Källa för denna artikel: https://gbf.se/vi-skapar-en-ljusare-framtid