Har du kondens på insida fönster? Fönsterexperter förklarar

I äldre fastigheter så är det vanligt att man får kondens på insida av fönster under den kallare årstiden. Detta beror på att man har en hög luftfuktighet i rummet i kombination med dåligt isolerade fönster. Här kan du läsa mer om kondens på fönster.

Att få kondens på fönstret behöver inte bero på dåliga fönster, även om en orsak vanligtvis är att fönstrets isolering inte är optimal. Kondens på insidan av fönstret uppstår normalt då du har hög luftfuktighet i rummet vilket bildar fukt då det kommer i kontakt med en kall yta, som ett fönster.

 

Om du har kondens på insida av fönster

Om du har fått fukt på insida av fönster beror det på att du har hög luftfuktighet i rummet. Hög luftfuktighet kan bero på att luftströmmen från dina element har blockerats eller att det finns en dålig ventilation i rummet. Oftast är kondens på insida av fönster en kombination av att rummet har en hög luftfuktighet och att dina fönster inte är tillräckligt välisolerade.

 

Att få bort kondens på insida av fönster

Det finns flera saker som du kan prova på för att få bort fukt på insidan av fönstren. Du kan öppna upp gardinerna så att du får bättre varmluftsströmning vid fönstren. Du kan också höja värmen i rummet, vädra eller ordna med bättre ventilation.

Har du äldre fönster så kan ett fönsterbyte till nya, välisolerade fönster med ett lägre U-värde bidra till att du får bort kondens från fönstren.

 

Få hjälp med att byta fönster hos oss på Fönsterexperter

Om du planerar att byta fönster för att förbättra kondensen på dina fönster kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Fönsterexperter och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Då kan du enkelt jämföra offerter och hitta den mest prisvärda lösningen. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!