Matcha ditt hus arkitektur med runda eller halvrunda fönster

Har du ett arkitektritat hus, en fastighet med en unik karaktär eller vill du bara göra din villa mer exklusiv genom att montera in runda eller halvrunda fönster? Då kan du beställa skräddarsydda fönster i flera olika material och utföranden. Läs mer om designade fönster här.

Ibland så passar det inte att installera fönster med vanliga former och standardmått. Har du en arkitektritat hus eller vill ha en speciell design på fönstren för att ge huset en helt unik karaktär kan du istället välja att skräddarsy dina fönster. Då kan du välja att tillverka fönster i valfri form som exempelvis runda, halvrunt, eller runt fönster. Enklast är att rådfråga en fönsterfirma om hur du går tillväga för att beställa designade fönster för ditt hus.

 

Designa dina egna runda fönster för ditt hus

Det är inte bara kyrkor, slott, herrgårdar och andra exklusivare fastigheter som kan ha runda eller halvrunda fönster utan du kan även designa dina egna fönster för ditt hus. Har du en grafisk ådra kan du rita dina fönster själv annars kan du anlita en arkitekt som kan rita dina fönster och ger möjlighet att få måttbeställda fönster. Därefter kan du vända dig till ett fönsterföretag som tillverkar designade fönster.

 

1. Fönster finns att få i alla möjliga former

När du vill montera in egendesignade fönster så är det nästan bara fantasin som sätter sina gränser på utförandet. Du kan välja att designa runda eller halvrunda fönster men även trekantiga fönster, stjärnformade fönster eller egentligen vilken form du vill. Du kan också välja om dina fönster ska ha spröjs eller några andra detaljer. Det enda kravet är att dina fönster uppfyller kraven på hållfasthet.

 

2. Olika fönstertyper och fönsterglas

Precis som för standardfönster kan du välja om du vill ha två-glas, tre-glas eller energieffektiva fönster i dina runda fönster. Utöver att du kan välja form kan du också välja mellan olika fönstertyper. Runda eller halvrunda fönster kan fås i material som trä, PVC eller aluminium. Det gör att dina designade fönster får samma typ av utseende som dina övriga fönster på huset. Designade fönster är oftast av typen fast fönster men går även att få som öppningsbara fönster.

 

3. Att tänka på då du ska montera runda fönster

  • Bygglov
    Om du ska montera in designade fönster i din fastighet krävs det normalt bygglov för dina fönster då du kommer att förändra fasadens utseende. Bygglov kan du ansöka om hos byggnadsnämnden i din kommun.
  • Montering
    När du monterar in runda, halvrunda eller fönster med andra former krävs det att du behöver göra en öppning i fasaden. Det bör utföras av en professionell hantverkare som har kunskap om fönster och väggars bärande delar.
  • Anlita professionell fönsterfirma
    Det är också viktigt att tänka på att designade fönster kräver annan typ av monteringsbeslag än standardfönster och därför bör du anlita en professionell fönstermontör som utför installationen av dina runda fönster.

 

Anlita en professionell fönsterfirma för installation av dina runda fönster

Ett fönsterföretag som har kvalificerade och erfarna fönstermontörer vet hur arbetet ska utföras enligt gällande branschregler så att kraven för hållfasthet uppfylls. Det innebär också att du kan vara trygg med att fönstren får optimala isoleringsegenskaper och en lång livslängd.

När du anlitar ett fönsterföretag kan du använda dig av ROT-avdrag som innebär att du kan få ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaden, direkt på fakturan.

 

Hitta hjälp för ditt fönsterbyte hos Fönsterexperter

Fönsterexperter är en webbsida som vänder sig till privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller företag som planerar att genomföra ett fönsterbyte. Här kan du läsa om allt inom fönster som exempelvis fönstertyper, guider och ta del av tips & råd inför att du ska byta dina fönster.

 

Fönsterexperter har även en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Offerttjänsten är kostnadsfri samtidigt som du inte förbinder dig för något.

 

Samtliga företag som lämnar offerter har kontrollerats av oss så att de uppfyller krav som ska ställas på en seriöst och kompetent fönsterföretag. Det innebär att du kan vara trygg med att du får arbetet utfört med högsta kvalitet då du accepterar en offert som du beställt genom Fönsterexperter. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!