Vår fullständiga guide om måttbeställda fönster!

När du ska byta fönster behöver du kontrollera om dina fönster har standardmått eller om du behöver montera fönster som är måttbeställda. Du kan enkelt mäta dina fönster själv eller ta hjälp av ett fönsterföretag, om du är osäker. Läs om måttbeställda fönster här.

När det är dags att byta fönster är det flera beslut som man ska fatta som exempelvis vilken typ av fönster man ska byta till och fönstermodell. När man har bestämt sig för ett fönster behöver man sedan kontrollmäta sina fönster så att man kan beställa nya fönster med samma mått. Det finns dels standardfönster som har modulmått och dels fönster som är tillverkade med specialmått.

 

Allmänt om måttbeställda fönster

Fönster som har modulmått, även kallat decimetermått, är standardfönster som har en längd och en bredd med ett jämnt decimetermått. Har man ett fönster som är 90 x 120 centimeter så är modulmåttet 9 x 12, vilket är ett standardmått för ett fönster. Modulmått finns i storlekar från 3 x 3, vilket är det minsta fönstret, upp till 30 x 20, alternativt 20 x 30, där det sistnämnda är ett fönster som är 2 meter brett och 3 meter högt.

 

Är det så att man har ett fönster som inte har en bredd och en höjd i jämna decimeter-tal så behöver man måttbeställa fönster. Det innebär att fönstren inte finns i standardformat utan behöver tillverkas utifrån fönstergluggens storlek. Att beställa fönster som behöver tillverkas utifrån egna mått begränsar inte valet av fönstermodeller utan även måttbeställda fönster kan vara av typ vridfönster, överkantshängda fönster eller sidohängda fönster.

 

Att mäta sina fönster

För att få veta vilket mått ens fönster har behöver man mäta fönstren. Detta gör man genom att öppna fönstren och sedan mäta från innerkanterna på fönsterkarmarna, först på bredden och sedan på höjden. Till dessa mått ska även karmens storlek läggas till vilket normalt är 50 mm, vilket gör att man adderar 100 mm till de mått man fått fram för bredd och höjd.

 

Om måtten håller sig inom 20 mm från ett jämnt decimeter-tal har man ett fönster som har ett standardmått, så kallat modulmått, och som normalt finns i lager hos alla fönstertillverkare. Har man dock ett fönster där måtten överstiger eller understiger 20 mm från jämnt decimetermått så behöver man vanligtvis måttbeställa fönster. Att tillverka måttbeställda fönster tar några veckor, vilket man bör ha med i planeringen då man ska anlita ett fönsterföretag för monteringen av sina fönster.

 

Vilka typer av fönster kan man måttbeställa?

Samtliga av de vanligaste typerna av fönster går att måttbeställa som exempelvis träfönster, aluminiumfönster och PVC-fönster. Det går att måttbeställa såväl fasta fönster som öppningsbara fönster i olika utföranden. Vill man skräddarsy sina fönster, exempelvis då man vill ha trekantiga, runda eller halvrunda fönster så går även det bra. Det största fönster som normalt tillverkas är 2 x 3, eller 3 x 2, meter, vilket ger en fönsteryta på totalt 6 kvadratmeter. Vill man ha större fönster än så är det lämpligare att sätta in flera fönster.

 

Samtliga fönster kan få med riktig spröjs eller med dekorationsspröjs. Det går att få fönster där det finns flera olika glasrutor, där en del är öppningsbar och en annan del fast och en mängd andra variationer. Kostnaden för måttbeställda fönster är något högre än för fönster med modulmått, vilket även påverkas av fönstrets utförande då man beställer skräddarsydda fönster.

 

Anlita fönsterföretag för montering av måttbeställda fönster

Hos Fönsterexperter kan privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som planerar att genomföra ett fönsterbyte finna all information som de behöver om fönster. Här finns också en offerttjänst där man kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag i sitt närområde. Det innebär att man enkelt kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda den mest prisvärda lösningen för fönsterbytet.

 

Alla företag som lämnar offerter genom Fönsterexperter är kontrollerade av oss så att de uppfyller alla de krav som ska ställas på ett professionellt fönsterföretag. Det betyder att då du anlitar ett företag som lämnat offert genom Fönsterexperter kan du vara trygg med att kvalificerad personal utför arbetet enligt gällande branschregler. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!