Byta fönster: Vad kostar det? (pris, offert, fönsterföretag)

När du ska utföra ett fönsterbyte kommer du att behöva planera kostnaderna för arbetet och de nya fönstren så att du har en budget för projektet. Här kan du få information om vilka kostnader du behöver ha med i din budget och hur du bäst planerar ditt fönsterbyte.

Har du uttjänta fönster, tränger det in kalluft genom fönstren på vintern eller ska du utföra en fasadrenovering kan det vara dags att byta fönster. Ett fönsterbyte är egentligen inget krångligt projekt utan kan genomföras metodiskt och välplanerat vilket gör att det även går att byta fönster under vintern. 

Att byta fönster i fastigheten är en ganska kostsam investering vilket gör att man noggrant behöver fundera igenom vilka egenskaper som de nya fönstren bör besitta. 

Genom att välja rätt fönster och rätt glas kan man spara in en hel del pengar på fastighetens uppvärmningskostnader. 


Du bör också anlita professionella fönstermontörer så att arbetet utförs på rätt sätt så att det inte senare uppstår skador.

 

Kostnaden för ett fönsterbyte

Som tidigare nämnts så kostar det en del att utföra ett fönsterbyte. Kostnaden för att byta fönster kan vara både stor eller mindre beroende på vilka fönster du väljer för din fastighet. 

Arbetskostnaden är i stort densamma för alla typer av fönster 


Men genom att välja rätt fönster kan du få ned kostnaden för ditt fönsterbyte utan att det påverkar fasadens utseende eller fönstrets egenskaper. 


ROT-avdrag

Som privatperson har du också möjligheten att använda ROT-avdraget i samband med ditt fönsterbyte. Det betyder att du kan dra av 30 % av fönsterföretagets arbetskostnader, upp till maximalt 50 000 kronor per år. Be om att få ROT-avdraget krediterat redan på fakturan så behöver du inte ligga ute med pengarna samtidigt som du slipper all administration.

 

1. Kostnaden för fönster

Den del av kostnaden för fönsterbytet som du själv kan påverka är inköpet av fönsterramar och glas. 

Det finns flera olika fönsterramar att välja mellan idag som bland annat träramar, aluminiumramar och PVC fönster:

 • Aluminiumfönster
  Aluminiumfönster är dyrast och passar egentligen bäst på kommersiella fastigheter som kontor och industrilokaler. Självklart kan du också montera aluminiumfönster på en villa om du anser att fönstrets design passar in med fasaden. Aluminiumfönster är underhållsfria och har en lång livslängd.
 • Träfönster
  Träfönster är näst dyrast men har den nackdelen att kostnaden inte uppstår endast vid inköp utan medför även kostnader för framtida underhållsarbeten. 
 • PVC Fönster
  De billigaste fönstren på marknaden idag är PVC fönster. Dessa plastfönster har mycket bra isolerande förmåga samtidigt som de är helt underhållsfria.

 

2. Kostnaden för glas

Det finns två olika glaspaket du kan välja mellan och sedan finns det även olika varianter av dessa. 

 • Dubbelfönster
  Som standard idag installeras normalt dubbelfönster som har en gas mellan glasen som ger fönstren en bra isolering. 
 • Trippelfönster
  Vill du erhålla än bättre isolering, som definitivt kommer att bidra till minskade uppvärmningskostnader, kan du istället välja trippelfönster. Ett trippelfönster ger också en mycket bra ljudisolering vilket kan vara tacksamt om fastigheten är belägen nära en starkt trafikerad väg. 

Priset för trippelfönster är förstås högre än för dubbelfönster men i gengäld får du ett glaspaket som har mycket bra värmeisolering vilket bidrar till sänkta energikostnader.

 

3. Kostnad för arbetet med att byta fönster

Kostnaderna för fönsterramar och glas har du möjlighet att påverka utifrån dina val av modeller. Kostnaden för arbetet är däremot svårare att påverka eftersom det tar en viss tid att riva ut ett gammalt fönster och montera in ett nytt. Nedan är lite riktlinjer:

 • Vanligtvis baseras arbetskostnaden på antal timmar som fönstermontörerna kommer att lägga ned på ditt fönsterbyte. 
 • Timpriset för en fönsterinstallatör ligger på mellan 400-600 kronor per timme. 
 • Timpriset plus antal timmar som krävs räknas ihop så att du får ett fast pris för arbetet med fönsterbytet. 
 • Utöver arbetskostnader och kostnaden för fönsterram och glas tillkommer kostnader som exempelvis material för montering, container och städning.
 • Som privatperson kan du genom ROT-avdraget erhålla 30 % avdrag på fönsterföretagets arbetskostnader, upp till maximalt 50 000 kronor per år.

 

Att tänka på inför ett fönsterbyte

Att byta eller installera fönster kan vid första tanke verka som relativt enkelt, men det är många besluts som ska fattas för att installationen ska bli optimal utifrån behov och stil. Vi har därför satt ihop en smidig guide med vad som är bra att tänka på inför ett fönsterbyte!

Välj ett seriöst fönsterföretag

När du ska anlita ett fönsterföretag för ditt fönsterbyte ska du välja ett företag som har yrkesutbildade fönstermontörer med erfarenhet inom området. 

Även om det kan se enkelt ut att riva ut och montera in nya fönster är det många saker som måste gå rätt så att inte det blir dålig isolering eller så att vatten tränger in och orsakar fuktskador. 


Utan rätt kunskap finns även en risk att fönster inte placeras i exakt rätt position eller sätts fast med rätt material. Det påverkar utseendet på fönstret men kan också orsaka olyckor i framtiden.

 

Få upp till fem offerter kostnadsfritt

Fönsterexperter erbjuder privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar möjligheten att få en fönsteroffert från upp till fem kontrollerade fönsterföretag på din ort.

Genom att fylla i uppgifter om ditt fönsterbyte i formuläret på vår hemsida så får du redan inom några timmar svar från de fönsterföretag som är villiga att lägga offert på ditt fönsterbyte. De flesta fönsterföretag vill därefter göra ett kostnadsfritt hembesök där de inspekterar dina gamla fönster och lyssnar på dina önskemål för de nya fönstren. De kan lämna information om fönsterbytet men även råd kring fönsterramar och glaspaket så att du kan erhålla det bästa och mest energisparande fönstren utifrån din budget.

Här kan du läsa mer om hur Fönsterexperter fungerar! 

 

Kvalitetsgranskade fönsterföretag

Fönsterexperter samarbetar med fönsterföretag över hela Sverige vilket innebär att vi genom vår offerttjänst kan erbjuda dig offerter från lokala företag, oavsett var i landet du bor.

Alla företag som är registrerade hos Fönsterexperter och som erbjuder fönsteroffert till de som är i behov av att byta fönster är kvalitetsgranskade av oss. Detta för att när du beställer en offert så ska du inte behöva utföra egna kontroller utav själv företaget, utan kan fokusera på att jämföra de villkor och pris företaget ger dig. Det arbetet har vi redan utfört så att du istället kan koncentrera dig på att finna den bästa offerten.

 

Alla företag i vår offerttjänst innehar F-skattesedel, ordnad ekonomi samt verkar enligt Svensk lagstiftning, så att de klarar av att leva upp till sina garantiåtaganden. Vi kontrollerar också att företagen har yrkesutbildade fönstermontörer som har den kunskap som krävs för att montera fönster på ett säkert och korrekt sätt.

 

Jämför offerter

När du erhåller offerter genom Fönsterexperter kommer du att få all den information som krävs om fönsterbytet. 

Offerten innehåller vanligtvis specifikation på fönsterramar, glas och det material som krävs för installationen. Offerten innehåller även leveransvillkor, betalningsvillkor och garantiåtaganden. Utöver det får du vanligtvis ett fast pris för hela arbetet med fönsterbytet, inklusive arbetskostnader och kringkostnader. Det gör att du kan jämföra offerter och snabbt hitta den leverantör som kan erbjuda dig den bästa och mest prisvärda lösningen för ditt fönsterbyte. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!