Vad är en ljustunnel? Vi på Fönsterexperter förklarar!

Behöver du få in mer ljus i din bostad samtidigt som du inte har möjlighet att montera in ett fönster kan du istället välja att installera en ljustunnel. Då kan du få in dagsljus i alla utrymmen i din bostad. Läs mer om ljustunnlar här.

En av fönstrens viktigaste funktioner är att se till att det kommer in dagsljus i bostaden. Ljus bidrar till att skapa trivsel och välmående för de boende. I en bostad finns det ibland rum där man inte kan montera in fönster eller där de fönster som finns inte räcker till för att ge ljus till alla skrymslen i ett rum. Då kan man installera en eller flera ljustunnlar som förser rummet med dagsljus.

 

Vad är en tunnel med ljus

En ljustunnel kan vara ett komplement till vanliga fönster eller ett alternativ då takfönster inte kan installeras. En ljustunnel monteras på taket och reflekterar sedan ned dagsljuset genom ett rör och sedan vidare ut i rummet. Ljustunnlar passar utmärkt att placera där ljuset från fönstren inte når fram som exempelvis i stora rum, badrum, förråd eller andra rum som saknar fönster. Med ljustunnlar kan man sänka energikostnader då man slipper ha lampor tända under dagtid.

 

Installation av en ljustunnel

Ljustunnlar finns i olika modeller för att passa för olika tak. Det innebär att det finns ljustunnlar för platta tak och flera olika modeller för tak som lutar, beroende på taklutningen. Det är också viktigt att man placerar en ljustunnel i rätt väderstreck beroende på vilka krav man har. En ljustunnel kan förses med rör som uppgår till flera meter vilket gör att det går att få ljus överallt i en bostad.

 

De flesta väljer att installera ett takfönster då de vill få in mer ljus i bostaden, vilket även gör att det går att vädra rummet. En ljustunnel är oftast ett alternativ då ett takfönster av olika skäl inte kan installeras. Installationen är enkel, om man är lite händig och har den kunskap som krävs.

 

Om du är osäker på vilken typ av ljustunnel du ska välja är det tryggast att kontakta ett fönsterföretag som kan hjälpa dig med att välja den ljustunnel som passar ditt tak bäst. Då kan du även få hjälp med att installera ljustunneln, vilket oftast bara tar några timmar. När du anlitar en fönstermontör för att montera en ljustunnel kan du använda dig av ROT-avdrag. Det betyder att du kan få ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaderna, direkt på fakturan.

 

För- och nackdelar

Precis som med fönster finns det både fördelar och nackdelar med en ljustunnel. Till skillnad mot att välja mellan olika fönster kan en tunnel med ljus vara det enda alternativet då fönster inte går att installera i ett rum.

 

Fördelar

  • Enkel och snabb installation.
  • Billigare att installera än ett fönster.
  • Släpper in dagsljus även i rum där fönster inte kan monteras.
  • Tack vare förlängningsrör kan man dra in en tunnel i alla utrymmen i en bostad.
  • Släpper in ett bra flöde med ljus samtidigt som den stänger ute värmen på sommaren och kylan under vintern.
  • Påverkar inte ventilationen i huset.
  • Kan förses med lampa så att man kan få ljus även då solen inte är uppe.

 

Nackdelar

  • Till skillnad mot ett fönster så kan man inte se ut genom en tunnel eller öppna för att vädra.
  • Ger ljus hela dagen så länge solen är uppe, vilket kan vara ett problem om man vill slippa ljus av någon orsak. Kan dock förses med en dimmer för att kontrollera ljusmängden.
  • Är det molnigt ute påverkas styrkan i ljustillförseln negativt.

 

Hitta ett lokalt fönsterföretag hos Fönsterexperter

Fönsterexperter är en sajt som i samarbete med lokala fönsterföretag över hela Sverige erbjuder kostnadsfria offerter till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Det innebär att oavsett var du bor i Sverige så kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort.

 

Samtliga företag som lämnar offert genom Fönsterexperter är granskade av oss så att de uppfyller de krav som ska ställas på ett kompetent fönsterföretag. Med offerter från flera företag kan du enkelt jämföra offerter så att du kan hitta det fönsterföretag som erbjuder de bästa villkoren och det bästa priset. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!