Redaktör på Fönsterexperter
Allmänt om fönster
Fönster eller fönstergluggar har funnit så länge det har funnit väggar på fastigheterna. Från början var det vanligt att man hade en glugg i väggen som man täckte för med hjälp av en lucka. Senare började man använde djurhud, som hade genomgått en ordentlig skrapning innan så att den nästan var genomskinlig.
De första fönstren
De första fönstren som hade glas fanns redan på 1200-talet men var främst ämnade för exempelvis kyrkor och slott. Dessa fönster var oftast mycket tunga då glasen monterades med hjälp av blyinfattningar. Under 1500-talet blev det också vanligt att man installerade fönster med glas i Sverige för finare hus och fastigheter. Glasen monteras i fönster som oftast bestod av 4 bågar. Glasen förankrades med bly som även kunde förstärkas med järnbeslag.
Under 1500 och 1600-talet så var fönstren fasta och ofta monterade direkt i väggen. Mellanrummet mellan vägg och fönster täcktes med ett fönsterfoder som dels bidrog till att hålla fönstren på plats men även så att inte kall luft for rakt in i bostaden. Redan på denna tid så behandlade man fönsterfodren och oljade in dessa med en oljefärg, vilket gav huset ett snyggare utseende. Fönsterglasen var under denna tid långt ifrån genomskinliga utan hade vanligtvis en grön, grå eller brun färg.
Fönster under 1700 – 1800-talet
Under 1700-talet och framåt så fortsatte man vidareutveckla nya fönstermodeller genom att bland annat ersätta den tunga blyinfattningen med träspröjsar, som dels gav fönstren lägre vikt men även var starkare och stabilare än blyspröjsar.
På 1800-talet blev det vanligt att åtminstone ett fönster i varje bostad var öppningsbart, medan de övriga var fasta fönster. Under denna tidsperiod brukade man också använda sig av en lös fönsterbåge som hade ett glas som man kompletterade fönstret med under vintertid för att få en bättre isolering.
Fönster under 1900-talet
Under 1900-talets början började man tillverka arkitektritade fönstertyper som fick en form och utseende som passade för olika typer av fastigheter. Nu börjar man även tillverka tvåglas fönster, där man kunde öppna upp bågarna för att komma åt att putsa insidan av glasen.
Från 1930-talet började man serietillverka fönster utifrån standardmått och standardutseenden. Under denna tid började man också att maskintillverka fönsterglas vilket ledde till att glasen blev genomskinliga.
År 1954 kom fönstertypen PVC fönster som snabbt blev ett populärt alternativ i länder med mindre tillgång till trä. I norden tog det dock längre tid innan PVC fönster slog igenom, men tack vare nya tekniker som gör dess utseende mer flexibelt väljer idag många Svenskar PVC fönster när de ska göra ett fönsterbyte.


Olika typer av fönster
Allt om fönster – fullständig guide!
Att byta fönster innebär ofta en större investering och därmed är det viktigt att man väljer rätt fönster och att arbetet med att montera fönstren utförs korrekt för maximal livslängd. Här kan man läsa vår guide för allt man behöver veta om fönster.
Läs vidareBra att veta om panormafönster
Om du har stora rum i din bostad kan du välja att installera panoramafönster så att du kan få in maximalt med ljus i ditt rum men även så att du kan få en bra utsikt. Att installera panoramafönster behöver inte vara något stort projekt. Läs mer om panoramafönster här.
Läs vidareSka man välja trä-, PVC- eller aluminiumfönster?
Ska du genomföra ett fönsterbyte så finns det ett stort utbud av olika fönstertyper på marknaden idag. Du kan bland annat välja mellan träfönster, aluminiumfönster och PVC-fönster i ett flertal olika utföranden och färger. Här kan du läsa mer om fönstertyper.
Läs vidareAllt du behöver veta om träfönster
Vi svenskar älskar våra vackra träfönster. Trots att de både kräver mer underhåll och är dyrare än många andra fönstertyper väljer den absoluta majoriteten att investera i trä- eller trä/aluminium-fönster när de genomför ett fönsterbyte. Resultatet blir ett levande och vackert fönster som passar väl in i vårt öppna landskap.
Läs vidareVilken fönstertyp passar ditt hus bäst?
Att byta fönster på sitt hus behöver inte vara någon krånglig process. Det viktigaste är att man väljer rätt fönster för sin fastighet. De finns ett flertal olika fönstertyper och fönstermodeller på marknaden att välja mellan. Här kan du hitta information om olika fönstertyper.
Läs vidareBehöver ni hjälp att byta källarfönster? Jämför offerter hos oss!
Att byta källarfönster är oftast mer komplicerat än att byta fönster i en träfasad. Därför bör du anlita ett professionellt fönsterföretag som kan hjälpa dig med att välja rätt fönster och även genomföra fönstermontering för bästa resultat. Läs mer om att byta källarfönster här.
Läs vidareFör- och nackdelar med aluminiumfönster
När du ska byta fönster finns det många modeller att välja mellan. Har du en modern fastighet kan du välja ett exklusivare fönster som är tillverkat i aluminium. Aluminiumfönster ger fasaden ett rejält lyft samtidigt som de är i princip helt underhållsfria och har en lång livslängd.
Läs vidareKomplett guide för inåtgående fönster
När du ska utföra ett fönsterbyte kan du välja att installera inåtgående fönster som bidrar till att du får ett bättre inomhusklimat. Här på denna sida kan du läsa vår guide över fönster som öppnas inåt och ta del av både fördelar och nackdelar.
Läs vidareModerna fönster
Det skulle dröja till början på 1980-talet då fönstren moderniserades och då exempelvis tvåglasfönster fick en luftspalt för bättre isolering. Samtidigt introducerades även 3-glasfönster som bidrog till ännu bättre isolering. Nu för tiden är det vanligt att använda ädelgas för att få ännu effektivare isolering och därmed minska ett fönsters U-värde.
Idag kan man välja mellan flera olika fönstertyper och även många olika fönstermodeller så att man kan hitta det fönster som passar ens hus bäst. Nedan finner du de vanligaste fönstertyperna på den svenska marknaden.
Träfönster
Träfönster har man använt sedan medeltiden och är fortfarande den vanligaste fönstertypen i Sverige idag. Det beror till stor del på att träfönster passar bäst till hus som har träfasader men också kan användas på alla typer av fastigheter.
Träfönster har en lång livslängd om de underhålls löpande. Nackdelen med träfönster är att de kräver underhåll vart 8 – 10 år för att fönstret ska se bra ut och få ett bra skydd mot exempelvis fukt och röta.
PVC-fönster
PVC-fönster har länge varit vanliga ute i Europa men har på senare tid också blivit populära i Sverige. Det beror på att plastfönster är billigare än träfönster men även att de inte kräver något underhåll. Plastfönster finns i ett flertal olika utföranden, fönstermodeller och storlekar, även med ett utseende som är snarlikt träfönster vilket gör att många väljer att ersätta gamla träfönster med PVC-fönster.
En fördel med PVC-fönster är att fönstren är tåligare än vanliga träfönster vilket gör att de passar bra att montera på fastigheter som är extra utsatta, som exempelvis vid havskusten.
Aluminiumfönster
För den som vill få ett mycket hållbart fönster med ett exklusivt utseende så kan man välja att installera aluminiumfönster på sitt hus. Aluminiumfönster består av en träram som är belagd med aluminium och som har en lång livslängd. Precis som PVC-fönster så är även aluminiumfönster helt underhållsfria.
Få kostnadsfria offerter från fönsterföretag hos Fönsterexperter
Om du planerar att genomföra ett fönsterbyte kan du hitta all information som du behöver hos oss på Fönsterexperter. Här kan du också göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag i ditt närområde. Det gör att du kan jämföra offerter för att hitta det fönsterföretag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och priserna.