Vår fullständiga guide till PVC fönster

När du ska genomföra ett fönsterbyte kan PVC fönster vara ett bra alternativ istället för träfönster, som kräver löpande underhåll. PVC fönster är tåliga, underhållsfria och har en lång livslängd. Här finner du mer information om PVC fönster och dess egenskaper.

Om det är dags att utföra ett fönsterbyte behöver du välja nya fönster för din fastighet. Det finns idag fler alternativ att välja mellan än bara fönster med träramar. Bland annat kan du välja PVC fönster som har en ram som är tillverkad i plast. Plastfönster är ett energisnålt och hållbart alternativ som klarar av att stå emot kyla, fukt och värme. Dessutom är fönstret helt underhållsfritt vilket gör att du slipper skrapa och måla om fönstren med jämna mellanrum, vilket blir ännu mer kostnadseffektivt över tid.

 

Allt om PVC fönster

Om du ska byta fönster i din fastighet har du möjlighet att välja ett fönster som klarar många år utan att tappa sina isolerande egenskaper och som dessutom är lätt att hålla rent. PVC fönster är helt underhållsfritt, klarar stora påfrestningar, står sig väl mot fukt och kyla och har bra isolerande egenskaper. PVC fönster finns dessutom i flera olika utföranden, storlekar och färger. Inköpspriset för plastfönster är dessutom relativt lågt, vilket tillsammans med det faktum att de är så gott som underhållsfria, gör dem till en smart och budgetvänlig investering på sikt.

 

Design och färg

Den första generationen av PVC fönster hade ganska klumpiga och bastanta ramar vilket gjorde att det var svårt att få dessa fönster att passa in i vissa fasader. Nu för tiden finns det dock plastfönster med smalare ramar, vilket gör att fönstren blir mer lika de traditionella träfönstren. Det gör att det går att montera PVC fönster på träfasader utan att det påverkar fasadens utseende negativt. Plastfönster går också att finna i en stor mängd olika färger. Grundfärgen är vitt men det går även att få ramar i grått, rött, grönt, brunt eller vilken annan färg som helst.

 

Storlek och form

Plastfönster tillverkas i standardmått vilket gör att det går att hitta fönster för de allra flesta fastigheterna. Dock kan man också beställa PVC fönster med andra mått om man behöver ett fönster som inte följer standardmåtten eller om man vill ha en specialdesignad form på fönstret. Det finns även balkongdörrar i PVC vilket gör att man vid ett fönsterbyte kan byta ut samtliga glasfönster och glasdörrar till plastfönster.

 

Isolering

PVC fönster är tillverkade i plast som i sig inte är ledande vilket gör att fönstren har en mycket bra isoleringsförmåga. Det finns också luft i karmarnas profiler som också bidrar till ökad isoleringsförmåga. Denna egenskap försämras inte med åren, utan fönstren behåller sin goda isolering under hela sin livslängd.

 

Hållbarhet

Fönster som är tillverkade i plast har god hållbarhet. Tester som har utförts visar att PVC fönster har samma höga isolerande förmåga och tålighet även efter 15 år. Fönstren klarar fukt, kyla och värme mycket bra samtidigt som dagens PVC fönster inte är lika känsliga för UV-strålar som tidigare varianter. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att karmar av plast ska missfärgas med tiden. Dessutom krävs inget underhåll utöver vanlig rengöring - som att torka av smuts med en torr trasa med jämna mellanrum. Detta till skillnad mot ett träfönster som rekommenderas underhållas med tvättning, skrapning, oljning och bättringsmålning med intervall på 8-10 år.

 

Nackdelen med ett plastfönster är att om det blir skadat så går det inte att reparera, som med ett träfönster, utan du behöver istället byta ut fönstret mot ett nytt.

 

Miljöpåverkan

Många tror säkert att tillverkning av PVC fönster har en stor miljöpåverkan, men faktum är att tillverkningen av plastfönster har minimal inverkan på miljön förutsatt att fönstren lämnas in för återvinning och inte förbränns efter att de byts ut. Det innebär att en investering i plastfönster kan vara en investering i en lite bättre miljö.

 

Installera PVC fönster själv eller anlita fönstermontör?

Som med de flesta andra hantverksarbeten på sin egen fastighet går det förstås att montera nya plastfönster på egen hand. Dock är det ett tungt arbete som kräver precision och kunskap om installation och de material som ska användas. Om installationen inte sker på rätt sätt, finns det en risk för att fönstrets isoleringsförmåga försämras eller att andra framtida skador uppstår och fönstret behöver bytas ut helt.

 

Även om det blir lite dyrare att anlita ett fönsterföretag för att utföra arbetet kan det vara värt det för att du ska kunna känna dig säker på att installationen sker på ett korrekt sätt. Dessutom får du garantier på arbetet vilket gör att du kan vara trygg även efter att fönsterbytet är klart. Som privatperson kan du också erhålla ett ROT-avdrag på 30 % av företagets arbetskostnader.

 

Hos fönsterexperter.se kan du beställa en fönsteroffert från upp till fem stycken kontrollerade fönsterföretag på din ort, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Det gör att du har möjlighet att jämföra offerter från flera företag så att du enklare kan hitta det företag som kan erbjuda det bästa priset för ditt fönsterbyte.

 

Om fönsterexperter.se

Hos fönsterexperter.se kan du finna information som kan vara till hjälp då du ska utföra ett fönsterbyte. Vi erbjuder också en offerttjänst där du kan beställa och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Det gör att du inte behöver kontrollera de företag som du erhåller offerter ifrån. Istället kan du fokusera på att jämföra offerter för att hitta den bästa lösningen för ditt fönsterbyte. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!