Allt du behöver veta om träfönster

Att installera träfönster är fortfarande populärt eftersom det bidrar till att fasaden får ett klassiskt utseende, även om det idag finns andra typer av fönster med likartat utseende. När du ska installera nya träfönster bör du anlita ett professionellt fönsterföretag som kan hjälpa dig med inköp av fönster och montering.

När de flesta byter fönster så väljer de vanligtvis att byta till nya träfönster, framför allt om det är en äldre fastighet, för att behålla fasadens enhetliga utseende. Även om det idag finns alternativ till träfönster som exempelvis underhållsfria PVC-fönster och aluminiumfönster väljer ändå de flesta att montera in träfönster, trots att det kräver underhåll löpande. Träfönster finns i ett flertal olika modeller, olika träslag och med olika utföranden.

Här på denna sida har vi på Fönsterexperter sammanställt allt du behöver veta då du vill installera nya träfönster i din fastighet.

 

Tips vid val av träfönster

 • Tänk på att de kräver underhåll
  Träfönster är relativt billiga i inköp, beroende på vilket träslag man väljer, men kräver dock underhåll löpande, till skillnad mot PVC-fönster och aluminiumfönster som är helt underhållsfria. 
 • Kan passa till alla typer av fastigheter
  Träfönster finns också i ett flertal olika varianter, med eller utan spröjsar, vilket innebär att det finns träfönster som passar alla typer av fastigheter. 


Fördelar och nackdelar med träfönster

Fördelar med träfönster

 • Finns i flera olika träslag och därmed även i många prisklasser
 • Standardfönster har bra energivärden
 • Finns att hitta i många olika utföranden för alla typer av fastigheter
 • Kompletterar en träfasad perfekt
 • Ett skadat träfönster kan repareras till skillnad mot PVC-fönster som behöver bytas ut

 

Nackdelar med träfönster

 • Kräver underhåll vart 8:e år vilket är en kostnad som man slipper med andra fönstertyper
 • Hårt väder kan leda till att det krävs underhåll oftare och att livslängden blir kortare


Pris för träfönster - riktlinjer

Pris för träfönster kan skilja såg åt mycket beroende på om man ska köpa enklare träfönster för en fristående byggnad eller för sin bostad. 

 • Olika träslag ger olika pris
  Det finns billigare träslag som exempelvis furu men också dyra träfönster i teak. 
 • Tillägg och detaljer
  Ska man ha ett fönster med spröjsar, energifönster eller inbrottssäkra fönster ökar också priset för träfönstren. 
 • Obehandlade fönster billigare
  Om man väljer obehandlade fönster finns det möjlighet att hitta billigare fönster. Då får man dock göra arbetet med att måla fönstren själv, vilket aldrig blir lika bra som då de är fabrikslackade. Du kan läsa mer om obehandlade fönster längre ner i denna artikel. 

När du ska köpa träfönster kan du ta in offerter från flera fönsterföretag. Då har du möjlighet att kunna jämföra priser för att hitta det bästa priset för dina fönster.

 

Träfönster med spröjs

I äldre hus är det vanligt att fönstren har spröjs vilket innebär att glaset är uppdelat i flera rutor eller i något annat mönster. När man ska byta fönster i äldre fastigheter vill man ofta ha samma utseende på fönstret som man hade tidigare och då kan man välja mellan fönster som har spröjs monterad på utsidan av glaset och som delar upp glaset i olika sektioner. Det finns även möjlighet att beställa äkta spröjsade fönster, dock är dessa lite dyrare än de med påsatt spröjs.

 

Obehandlade träfönster

Det finns möjlighet att köpa obehandlade träfönster vilket innebär att du kan få ett lägre pris men får i gengäld måla fönstren själv

 • Passar om du är van/utbildad målare
  Att köpa obehandlade träfönster är inte att rekommendera om du inte är professionell målare. 
 • Färdiglackerade fönster har bra skydd
  När man köper lackerade fönster så har de ett bra skydd mot fukt samtidigt som du oftast inte behöver måla om fönstren förrän efter cirka 10 år första gången. 
 • Lätt att missa viktiga delar när du målar själv
  När du målar obehandlade fönster själv kommer färgens livslängd att bli några år kortare samtidigt som det är lätt att missa att måla under gångjärn, springor och vid lister vilket gör att det kan komma in fukt som leder till röta. 
 • För bästa skydd och livslängd
  När du ska köpa nya träfönster bör du alltid välja fönster som är fabrikslackerade för bästa fuktskydd och för längsta livslängd.

 

Underhåll av träfönster

 • Träfönster behöver underhållas ungefär vart 7-8 år för att behålla sina goda egenskaper och sitt utseende. 
 • I samband med underhåll behöver fönstren skrapas, målas och kittas om. Man kan samtidigt passa på att lägga ny isolering mellan fönsterkarm och fasaden för att få bättre isolerande egenskaper. 
 • Om ett träfönster inte underhålls löpande finns en risk att de utsätts för fukt som leder till röta eller att fönstren sväller så att de inte håller tätt eller kan öppnas.

 

Beställ offerter för dina nya träfönster

När du ska köpa och installera nya träfönster kan du vända dig till oss på Fönsterexperter. Här kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kontrollerade fönsterföretag i ditt närområde. 

Eftersom vi redan har granskat de företag som lämnar offerter hos Fönsterexperter kan du istället lägga din tid på att jämföra offerter. Genom att jämföra offerter kan du hitta den leverantör som kan erbjuda dig bäst pris, bäst lösning och de bästa villkoren. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!