Vår guide för inbrottssäkra fönster

För att försvåra för inbrottstjuvar kan man göra en hel del åtgärder som gör att inbrottstjuven undviker din fastighet. En av dessa är att installera inbrottsäkra fönster på marknivå och för de fönster som är lättillgängliga. Tillsammans med ett larm och kameraövervakning minskar detta risken för inbrott.

När man har fönster som är lättåtkomliga från marknivå eller från en balkong är det viktigt att man har säkra fönster som står emot ett inbrottsförsök eller ännu hellre avvärjer ett inbrottsförsök. Inbrottssäkra fönster behövs även i fristående byggnader som exempelvis i en friggebod om man har gjort om friggeboden till ett arbetsrum.

Försäkringsbolaget har höga krav på säkerhetsanordning kring fönster, framför allt om det är utrymmen som används i arbetet. Nedan har vi på Fönsterexperter sammanställt en guide för hur du kan få inbrottssäkra fönster för din bostad eller din friliggande fastighet.

 

Guide för inbrottssäkra fönster

När man ska göra sitt hus eller sin fristående så pass inbrottssäker som möjligt bör man, utöver fönstren, även utföra andra åtgärder. Man kan bland annat installera larm, ha rörelsedetektorer som tänder en lampa, installera sirener, sätta upp en kamera och även dekaler som varnar för larm och kameraövervakning. Detta avskräcker de flesta men om man inte har inbrottssäkra fönster så spelar det ingen roll hur mycket larmprodukter man har då ett inbrott normalt bara tar en minut innan tjuvarna har gett sig iväg. Därför har fönster, som är den svaga länken i en fastighet, en stor betydelse då man vill skydda sin fastighet från inbrott.

 

Välja inbrottssäkert fönster

 • Fönsterlås
  När inbrottstjuvar ska ta sig igenom ett fönster så det vanligt att använda sig av en kofot för att bryta upp fönsterbågen. Detta kan man försvåra genom att ha säkra lås på insidan av fönstret. Det finns flera olika fönsterlås att välja mellan, vissa ingår även då man köper fönster, men det går också att använda sig av godkända hänglås på insidan. 
 • Okrossbara fönster
  Om inbrottstjuven inte på ett enkelt sätt klarar av att bryta upp fönsterbågen kan denne istället ge sig på att krossa fönstret. För att skydda sig mot detta kan man installera okrossbara fönster. Man kan också installera kryp-skydd som förhindrar en personer att ta sig igenom en krossat fönster.

 

Inbrottssäkra fönster - dyra i pris

 • Planera din budget
  När man väljer att installera fönster som har extra skyddsfunktioner och säkra lås får man betala lite mer för sina fönster. Ska man även installera okrossbara fönster så stiger priset ytterligare. Därför behöver man planera sina inköp av fönster utifrån dels sin budget och dels utifrån hur pass högt inbrottsskydd man behöver. 
 • Kontakta ditt försäkringsbolag
  Man kan börja med att kontakta sitt försäkringsbolag för att höra vilka krav de ställer på inbrottssäkra fönster. Kraven är normalt högre för fastigheter som används för näringsverksamhet än de som används för boende. 
 • Att installera fönstergaller
  För maximal säkerhet kan man också välja att installera galler för fönster vilket i stort gör att det är omöjligt för en inbrottstjuv att ta sig in genom fönstren på marknivå. Detta är mer vanligt hos företag och butiker

 

Ta in flera offerter när du vill montera inbrottssäkra fönster

När du planerar att installera inbrottssäkra fönster kan du göra en offertförfrågan hos Fönsterexperter. Här kan du kostnadsfritt erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Det betyder att du har möjlighet att jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig de säkraste fönstren, de bästa villkoren och det bästa priset.

Vi har redan kontrollerat företagen som erbjuder offerter genom Fönsterexperter så att de uppfyller grundläggade krav som man ska ställa på ett seriöst fönsterföretag. Det gör att du kan vara trygg med att de företag som lämnar offerter utför arbetet enligt gällande branschnormer samt har en god ekonomi med F-skattsedel

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!