Byta fönster & fönstermontering – Hur fungerar det?

Här finner du information om hur ett fönsterbyte går till och vad du behöver tänka på då du ska byta fönster i din fastighet. Du bör alltid anlita ett seriöst fönsterföretag så att arbetet utförs på ett korrekt sätt och som lämnar garantier på det utförda arbetet.

Har din fastighet gamla och trötta fönster som släpper ut värmen och in kylan är det dags att byta fönster. 

Genom att byta fönster får du bättre isolering vilket bidrar till att minska fastighetens uppvärmningskostnader. 


Även om du inte kommer att göra några snabba vinster så bidrar ett fönsterbyte över tid till att du kommer att spara in en del pengar på fastighetens energikostnader. Hos Fönsterexperter kan du få mer information om varför det kan vara lönsamt att investera i nya fönster men även allmän information kring fönster, fönsterbyten, fönsterofferter och fönsterbytets utförande.

 

När du ska byta fönster

Inför ett fönsterbyte behöver du planera vilken typ av fönster som du ska byta till, vilket glaspaket som du vill installera och utseendet på fönstren. 

Det finns flera olika modeller i olika prisklasser och med olika egenskaper att välja mellan och som utseendemässigt passar in på de flesta fasader. 


Om du är osäker på vilka fönster som lämpar sig bäst för din fastighet kan du få information, tips och råd av de fönstermontörer som gör hembesök för att inspektera fönstren då de ska lämna en fönsteroffert.

 

Välja fönster

Det finns idag flera olika fönstermodeller att välja mellan då du ska byta fönster som bland annat aluminiumfönster, träfönster och PVC fönster. 

 • Aluminiumfönster
  Aluminiumfönster är dyrast men är i gengäld underhållsfria och har en lång livslängd. Aluminiumfönster passar inte alltid in på alla fasader utan gör sig bäst på moderna fastigheter. 
 • PVC fönster
  PVC fönster är en annan typ av fönster som är tillverkade i plast. Dessa fönster är billigast och kräver inte heller något underhåll. Plastfönster går att finna i olika utföranden, även med ramar som är mycket likt träramar, vilket gör att dessa fönster passar för de flesta fasader. Dessutom har PVC fönster en mycket bra isolerande förmåga, är tåliga och har en lång livslängd. 
 • Träfönster
  Slutligen kan du välja träfönster som ligger i mellanskiktet då det gäller priset. Nackdelen med träfönster är att det kräver underhåll löpande vilket gör att man kommer att få underhållskostnader. 

Välja glaspaket

 • Det är först när det kommer till val av glasen som man brukar tala om energisparande fönster. 
 • Desto lägre U-värde ett glas har desto mer energi kan man spara. 
 • Du kan välja mellan två olika glaspaket, dubbelglas eller trippelglas. 
  • Dubbelglas
   Dubbelglas är standard idag och har bra isolerande egenskaper och en god ljudisolering.
  • Trippelglas
   Trippelglasfönster har än bättre isolerande egenskaper och en mycket bra ljudisolering, vilket gör att de passar utmärkt i fastigheter som ligger nära hårt trafikerade väggar. 
  • Mindre vanliga alternativ
   Det finns även en del ytterligare glaspaket att välja mellan, som exempelvis okrossbara fönster, men dessa lämpar sig bäst för butikslokaler eller kontor.

Hitta ett bra fönsterföretag

Eftersom det kostar en del att utföra ett fönsterbyte så är det viktigt att du anlitar ett fönsterföretag som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra ett bra arbete. 

Felaktiga installationer kan leda till sämre isolering, fuktskador och olyckor. 


Därför bör du alltid anlita yrkesutbildade fönstermontörer som vet hur arbetet ska utföras och som även har kunskap kring ett fönsters egenskaper. När du anlitar ett seriöst fönsterföretag får du dessutom alltid garantier på utfört arbete vilket innebär att du kan vara trygg även efter att fönsterbytet är klart.


 

Så går ett fönsterbyte till

När du ska utföra ett fönsterbyte kan det vara bra att gå igenom nedanstående checklista så att du vet hur processen kring ett fönsterbyte går till. Mer information om fönsterbyte, guider och mycket annat kan du hitta hos oss på Fönsterexperter.

 

 1. Begär in offerter
  När du har bestämt dig för att byta fönster kan du få all information som du behöver av ett fönsterföretag som kan hjälpa dig med att välja rätt fönster och glas. I samband med att du använder vår offerttjänst för att erhålla en fönsteroffert från upp till fem stycken kontrollerade fönsterföretag på din ort kommer dessa att göra ett hembesök. 
 2. Hembesök för inspektion
  Vid hembesöket inspekteras dina nuvarande fönster samtidigt som du kommer att få information om hur fönsterbytet går till. Du kan även få tips och råd kring de nya fönstren och vilka glas du bör köpa för att få maximalt energisparande fönster. Jämför offerter och välj sedan den leverantör som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen. 
 3. Förberedelser du kan göra
  Innan monteringen av de nya fönstren kan påbörjas behöver du som beställare se till att fönstermontörerna har tillgång till alla de utrymmen där fönster ska bytas. Du behöver också plocka bort alla saker som skymmer fönstret men även gardiner, gardinstänger och blomkrukor. 
 4. Gamla fönster rivs ut
  När arbetet påbörjas kommer fönstermontörerna att först riva ut alla de gamla fönstren. I samband med detta kommer det att spridas en viss mängd damm från fasad och isolering. De gamla fönstren slängs i en container och forslas sedan bort för återvinning, enligt de riktlinjer som finns i din kommun.
 5. Nya fönster monteras
  Därefter monteras dina nya fönster. Karmar skruvas fast och isoleras och därefter sätts foder på både insida och utsida. Slutligen hängs de nya fönstren upp i karmen och till sist så monteras ett nytt fönsterbleck. Detta arbete bör endast utföras av en yrkesskicklig fönstermontör så att fönstren får maximal isolering, blir vattentäta så att det inte uppstår fuktskador eller inträffar framtida olyckor.
 6. Slutbesiktning
  Efter att montering är slutförd, byggavfallet är bortforslat och grovstädning är klart behöver du och leverantörer genomföra en slutbesiktning. Vid denna besiktning kontrollerar du att fönstren ser bra ut, är väl isolerade och i övrigt är oskadda. 

 

Begär in offert från fönsterföretag

Fönsterexperter erbjuder en tjänst till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som har behov av att byta fönster. Hos oss kan du begära in offerter från upp till fem kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort utan några kostnader eller förpliktelser.

Samtliga företag som är registrerade hos oss och som lämnar fönsteroffert är kontrollerade av oss så att de uppfyller de krav som ska ställas på ett fönsterföretag. Det innebär att vi har kontrollerat att företagen har yrkesutbildade fönstermontörer, arbetar enligt rådande branschregler samt innehar F-skattsedel och i övrigt har en god ekonomi. Det betyder att alla företag uppfyller kraven för ROT-avdrag men också följer branschorganisationers riktlinjer vid fönsterbyte.

 

Jämför offerter

När du erhåller offerter genom vår offerttjänst kan du enkelt jämföra dessa så att du kan hitta det fönsterföretag som kan erbjuda dig den bästa lösningen och det bästa priset. När du granskar offerter ska du alltid kontrollera de villkor som anges som bland annat leveransvillkor, garantiåtaganden och betalningsvillkor. 

Du behöver också kontrollera att de fönster, glas och det arbete som ska utföras finns specificerade. I offerten kommer du att erhålla ett fast pris för ditt fönsterbyte, vilket är det belopp som du ska betala efter att fönsterbytet är klart. 

Som privatperson ska du även fråga om företaget drar av ROT-avdraget direkt på fakturan, vilket är önskvärt så du slipper ligga ute med pengar men även slipper alla administration.

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!