Hur stor skillnad är det på tvåglasfönster och treglasfönster?

Ska du utföra ett fönsterbyte och funderar över om du ska välja tvåglasfönster eller treglasfönster kan du hitta en hel del information på denna sida som kan ge dig vägledning. Är du osäker på vilket fönster som passar dig bäst kan du konsultera ett fönsterföretag på din ort.

När du ska installera nya fönster kan du välja mellan att installera fönster med 2-glas eller fönster med 3-glas. 

Precis som namnen antyder så innebär tvåglasfönster att fönstret har två glas medan treglasfönster har tre glas. 


Förr i tiden var 2-glasfönster vanligast och är också det vanligaste alternativet om man ska installera fönster i en äldre fastighet. Idag är det många som väljer 2-glasfönster som har låga U-värden, 1,3 - 1,5, vilket gör att fönstren har en bra isolerande förmåga för de flesta förhållanden.

 

Tvåglasfönster vs treglasfönster

När du ska välja mellan tvåglasfönster och treglasfönster finns det några saker som du behöver tänka på. 

 • Tvåglasfönster är billigare
  Till att börja med är treglasfönster tyngre och dyrare än tvåglasfönster. Det dyrare priset är en kostnad som har en relativt lång återbetalningstid. Därför bör du fundera igenom om det räcker med tvåglasfönster, vilket ger bra isolerande förmåga, eller om du vill installera treglasfönster som har en optimal isoleringsförmåga men även en mycket bra ljudisolering. 
 • Treglasfönster har bättre ljud- och värmeisolering
  Bor du nära en vältrafikerad gata kan treglasfönster vara ett bra alternativ för att slippa ljudet från buller. Om du däremot bor enskilt så är du kanske inte i behov av maximal ljudisolering utan kanske klarar dig med de billigare tvåglasfönstren.

Nya moderna fastigheter som byggs idag brukar ofta ha 3-glasfönster. Har man en nyare fastighet och ska byta fönster är det också ett bra tillfälle att byta till treglasfönster.

 

Om tvåglasfönster

 • Historia
  Tvåglasfönster har använts sedan 1800-talet, då genom att ett englasfönster kompletterades med en ytterligare fönsterbåge med ett englasfönster inför vintern. Under början på 1900-talet kom fönster med dubbla, öppningsbara fönsterbågar vilket gjorde att man kunde montera in två glas i varje fönster. Dessa tvåglasfönster dominerade marknaden fram till år 1980 då isolerfönster började tillverkas samtidigt som treglasfönster såg dagens ljus.
 • Luft eller gas mellan glasen
  Isolerfönster är två-glasfönster som innehåller luft eller gas mellan glasen för att öka fönstrets isolerande förmåga. Ett tvåglasfönster med gas har en bra isolerande förmåga och ett U-värde på cirka 1,3, vilket räcker till för fastigheter i södra och stora delar av mellersta Sverige. Längre norrut kan det krävas fönster med ännu lägre U-värde för att behålla värmen inomhus.

 

Om treglasfönster

 • Historia
  Treglasfönster började man använda under 1980-talet och det blev ett populärt fönster för fastigheter belägna i norra Sverige där vintrarna kan vara kalla. 
 • Bra isoleringsförmåga
  3-glas fönster isolerade med gas har en överlägset bra isoleringsförmåga. Om man även väljer fönster med ett lågemissionsskikt, så kallade energifönster, får man ett utmärkt inomhusklimat både under kalla vintrar och under varma somrar. 
 • Bra ljudisoleing
  Dessutom har 3-glas fönster en optimal ljudisolering vilket också bidrar till en trivsammare hemmiljö om fastigheten är belägen nära en hårt trafikerad väg. 
 • Dyrare än tvåglasfönster
  Som tidigare har nämnts så är 3-glasfönster dyrare än 2-glasfönster vilket är en kostnad som kan vara svår att räkna hem inom en överskådlig tid. Därför bör man alltid göra en utvärdering över om man verkligen är i behov av treglasfönster. Detta då tvåglasfönster annars har tillräckligt bra isoleringsegenskaper för att klara av klimatet i stora delar av landet.

 Inför din fönsterinstallation

Utöver val av glas bör du tänka på om du vill ha träfönster, aluminiumfönster eller PVC-fönster (platsfönster). Du behöver även tänka på vad du önskar för stil och funktionalitet. För att förenkla processen till rätt fönster har vi här sammanställt en smidig guide inför din fönsterinstallation.

Begär in offerter från flera företag på din ort

När du ska byta fönster kan du få hjälp med rådgivning från fönsterföretag på din ort avseende val av fönsterbågar och glas. Hos Fönsterexperter kan du göra en offertförfrågan och erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade företag på din ort. Oftast får du svar redan inom några timmar och i samband med hembesöket inför offerten kan du erhålla kvalificerad rådgivning kring dina nya fönster.

Efter att du fått offerter genom Fönsterexperter kan du sedan enkelt jämföra offerter för att hitta den leverantör som kan erbjuda dig den bästa lösningen och det bästa priset.

Vill du veta mer om hur Fönsterexperter fungerar? Klicka här! 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!