Inför fönsterbytet

En fönsterinstallation är en stor och långsiktig investering. Därför tycker vi det är viktigt att ta sig tiden att fundera igenom sin budget gentemot vad man önskar för slutresultat. Om du skickar in en förfrågan via vårt formulär ser vi till att du får kontakt med granskade fönsterföretag. Ni kan sedan tillsammans diskutera förutsättningarna och offert just ditt fönsterprojekt.

Det är mycket att tänka på inför ett fönsterbyte eller en fönsterinstallation. Nedan har vi listat 3 övergripande punkter som är bra att fundera över: 

1. Vad du har för budget för din fönsterinstallation

Börja med att skicka in en förfrågan för offert så du får en uppfattning om vad själva fönsterbytet kommer att kosta dig. Därefter kan du se hur mycket du kan lägga på val av fönstermodell, glas och detaljer (så som handtag).
Läs mer om kostnader för att byta ett fönster här. 

2. Vad du önskar för stil och funktion på dina fönster

Självfallet ska du välja de fönster som du tycker känns bäst, men några tips att tänka på är: 

 • Matcha fönsterna med fastighetens arkitektur och ålder
  För ett äldre hus lämpar det sig ofta med fönster som har mycket spröjs, medan ett modernare hus kanske passar bättre med stora fönster som sträcker sig ända ner till golvet. 
 • Tänk både interiör och exteriör
  Välj fönster som passar både utsidan och insidan av ditt hus. 
 • Välj rätt öppningsfunktion
  I ett sovrum kan det vara skönt med ett fönster som är lätt att öppna stegvis, som vridfönster. I kök och vardagsrum kan det underlätta med utåt- eller inåtgående sidohängda fönster så det är lätt att vädra samt putsa av dem med jämna mellanrum. Fasta fönster lämpar sig bättre där du vill ha mycket ljusinsläpp men inte behöver öppningsfunktionen, som för en inglasad altan eller stora glasade väggpartier.

3. Vilken funktionalitet fönstren ska ha (U-värde, ljudisolering och liknande) 

Det finns många olika syften till att man väljer att installera eller byta ett fönster. Vill du ha bättre isoleringsförmåga behöver du ta hänsyn till fönstrets U-värde. Vill du öka ljusinsläppet behöver du istället kanske titta på om du ska installera ett takfönster. 

Läs gärna nedan guide "Bra att veta inför ett fönsterbyte" för att lära dig mer om olika fönstertyper, modeller, U-värde med mera. 


Att välja rätt fönster


Välj rätt fönstertyp

Det finns tre vanliga fönstertyper att välja mellan som alla är tillverkade i olika material, har olika egenskaper och ligger i olika prisklasser. Klicka gärna på nedan länkar för att läsa mer om varje fönstertyp: 

 • Aluminiumfönster
  Fönster i aluminium har mycket bra isoleringsegenskaper och är underhållsfria, precis som plastfönster. Fönstren har ofta en stomme av trä som sedan kläs med aluminium. Aluminiumfönster är generellt ganska dyra, vilket gör att de oftast monteras i företagsfastigheter. 
 • Träfönster
  Träfönster har länge varit det vanligaste fönstret i de svenska hemmen och är det fortfarande vilket till stor del beror på att träfönster ger ett klassiskt utseende på en träfasad. Trä har också bra isoleringsförmåga och ligger i mellanklassen då det kommer till priset. Nackdelen med träfönster är att de kräver underhåll vart 8-10:e år, vilket innebär att fönstren behöver skrapas, målas om och kittas om. Vid undermåligt underhåll kan fönstren få röta, svälla upp eller spricka vilket kan leda till en kortare livslängd.
 • PVC fönster
  PVC-fönster, plastfönster, har länge varit mycket populära i Europa men har tidigare haft svårt att etablera sig i Sverige då fönstren tidigare inte ansågs klara det nordiska klimatet. De PVC-fönster som finns idag har dock mycket goda isoleringsegenskaper och kan också erhållas i de flesta standardmått. Plastfönster finns i flera olika färger och utföranden, som gör att de utseendemässigt är mycket lika träfönster. Fördelen med PVC-fönster är att de är billiga att köpa och inte kräver något underhåll.

Välj rätt glas för ditt fönster


Tänk på fönstrets U-värde
U-värde är ett mått som används för att beräkna en byggnadsdel värmemotstånd och anges i Watt per kvadratmeter och grad. Ett U-värde anger med andra ord hur mycket värme som läcker ut genom en byggnadsdel. 

U-värde används också för fönster eftersom det är en av de byggnadsdelar i en fastighet som ofta står för stora värmeförluster. Nedan är några bra riktlinjer att förhålla sig efter:

 • Desto lägre U-värde en byggnadsdel har desto mindre är värmeförlusten. 
 • Bor man i ett landskap där det är mycket kallt under vintern är det viktigt att välja glas med ett lågt U-värde. 
 • För att installera glas som klassas som energifönster, och som bidrar till att minska husets uppvärmningskostnader, ska man välja ett glas som har mindre än 1,2 i U-värde. 
 • Vill man erhålla maximal energibesparing ska man välja glas som har ett U-värde på under 0,9. 

Här kan du läsa mer om ett fönsters U-värde

2-glas eller 3-glasfönster?
Precis som namnet antyder är 2-glasfönster ett fönster med två glasskivor och 3-glasfönster ett fönster med tre glasskivor. 

 • 2-glasfönster har en lägre kostnad och är det vanligare alternativet. 
 • 3-glasfönster passar bättre om du bor på kallare breddgrader då det har en högre isoleringsförmåga. De har även en högre ljudisolering vilket passar om din fastighet exempelvis är belägen nära en hårt trafikerad väg. 

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan 2-glas och 3-glasfönster


Olika fönstermodeller

Nedan beskriver vi några olika typer av fönstermodeller. Dessa olika modeller kan i sin tur beställas som träfönster, aluminiumfönster eller PVC-fönster. Du kan klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer. 


 • Vridfönster
  Vridfönster, även kallat H-fönster, är upphängd i mitten på fönsterkarmarmen. Några fördelar med vridfönster är att de har låsbeslag som är marknadens mest inbrottssäkra, går att öppna utan att man behöver plocka bort inredning från fönsterbrädan och är mycket barnsäkra.
 • Utåt- eller inåtgående sidohängda
  Det finns flera fördelar med utåt- och inåtgående fönster. Bland annat har de bra vädringsfunktioner och något högre isoleringsförmåga. En fördel med inåtgående fönster är att du enkelt kan komma åt att putsa dem. En fördel med utgående fönster är att du slipper ta undan inredning från fönsterbrädan när du ska öppna. 
 • Takfönster
  Att installera takfönster har blivit mer populärt, framförallt i bostäder med kraftigt taklutning. Takfönster finns i flera olika stilar och med olika öppningsfunktioner, så du kan välja det som passar din fastighet bäst. Att ha takfönster ger mer ljusinsläpp, ökar vädringsmöjligheter och är dessutom ofta trevliga att se ut igenom. Här kan du även läsa mer om solskydd för takfönster, vilket är smidigt att installera i samband med takfönstret.  

  Nedan följer några alternativ på takfönster:
  • Takfönster som inte kan öppnas
  • Topphängda takfönster
  • Pivåhängda takfönster
  • Takkupol för platta tak
  • Takfönster med utfällbar balkong
  • Ljustunnel
 • Fasta fönster
  Karmfasta fönster kan inte öppnas och har en bra isoleringsförmåga. Dessa fönster lämpar sig bra för stora glasade väggpartier, på högre höjder, i burspråk och inglasade altaner. Vid installation av en glasvägg är det bäst att kombinera fasta fönster med öppningsbara. 
 • Okrossbara fönster / inbrottssäkra fönster
  Ett alternativ om man söker tåliga fönster är polycarbonat, som i stort sett är helt okrossbart. Vanligtvis används denna typ av fönster för skyltfönster, busskurer, och entréer, men det har även blivit vanligare hos privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Det är ett bra alternativ för att inbrottssäkra en fastighet utan att behöva sätta skyddsgaller utanför. 


Fönsterisolering

Dåligt isolerade fönster bidrar till ofta till sämre inomhusklimat och högre uppvärmingskostnader. Ibland går problemet att ordna med enklare åtgärder, men i många fall kan det vara bra med ett komplett fönsterbyte. 
Ett fönster har flera olika isoleringar:

 • Mellan vägg och fönsterkarm
 • I fönsterbågarna
 • I fönsterglaset

Välkommen att läsa mer om fönsterisolering här.


Persienner och markiser

Det finns en mängd olika solskydd som du kan välja för dina fönster för att skydda dig och din inomhusmiljö mot stark solinstrålning, insyn och som kan användas för mörkläggning av ett rum.
Läs gärna vår artikel här om tips hur du kan hitta rätt solskydd för dina fönster

Nedan följer en kort sammanställning av några vanliga alternativ:

 • Persienner
 • Rullgardiner
 • Plisségardiner 
 • Lamellgardiner
 • Markiser 

Många fönsterinstallatörer kan idag även erbjuda hjälp med installation av persienner eller markiser, så passa på att fråga om det redan i offertstadiet! 


Arbetsprocessen vid ett fönsterbyte

Nedan är en kort sammanfattning av arbetsprocessen för ett fönsterbyte.
Vänligen läs denna artikel om hur fönstermontering fungerar för att veta mer! 

 1. Begär in offerter
 2. Hembesök för inspektion
 3. Förberedelser inför att installatör kommer till plats
 4. Gamla fönster rivs ut
 5. Nya fönster monteras
 6. Slutbesiktning


Bästa årstiden för att genomföra ett fönsterbyte

Bästa årstiderna att byta fönster är under höst, vår och sommar. Dock går det alldeles utmärkt att byta fönster även under vintern. Det är också under vintern som de flesta upptäcker att fönstren inte hållet tätt och då vill många få sina fönster utbytta omgående. 

När man byter fönster under vintern så lägger man upp arbetet så att man tar ett rum och ett fönster i taget för att undvika att fastigheten kyls ned.

Inglasad altan 

Du kan bygga en inglasad altan på upp till 15kvm utan att behöva ansöka om bygglov. Att ha en inglasad altan både förlänger sommarmånaderna och kan vid väl isolerade fall användas året om. Innan du börjar bygget kan det vara bra att tänka igenom vad syftet med altanen är, vilken säsong den ska kunna användas samt vilken stil du önskar.
Här kan du läsa vår kompletta guide för inglasad altan / veranda! 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!