Vår kompletta guide för inglasad altan / veranda

När du vill utöka din bostadsyta genom att bygga en inglasad altan kan du hitta en del tips och råd i vår guide på denna sida. För att få bästa möjliga pris för byggandet av ditt uterum kan du hos oss beställa och få upp till fem offerter.

Med en inglasad altan kan du förlänga tiden som du kan vistas ute i din trädgård med flera månader. Beroende på hur väl du isolerar din veranda har du en plats att vistas på under tidiga våren till sena hösten och även under vintern om du så önskar. På en inglasad veranda kan familjen umgås, äta middagar tillsammans eller bara koppla av. 

Det är ett utmärkt sätt att skapa ytterligare utrymme i bostaden. 


Här på denna sida har vi på Fönsterexperter sammanställt några saker du bör tänka igenom så du lyckas med ditt byggprojekt.

 

Guide för inglasad altan

1. Planering och budget för inglasad veranda

När du funderar på att bygga in din altan är det viktigt att du först planerar projektet så att du är på det klara med vad du vill göra. Ska du bara ha en plats att vistas på under sommarmånaderna där du får skydd mot vind och regn behöver du inte lägga så stor vikt på isoleringen. Vill du däremot kunna vistas i uterummet under tidig vår och sen höst behöver du tänka mer på vilken typ av fönster som du ska installera.

 

Än viktigare blir fönsterisoleringen om du även vill kunna vistas på altanen under vintern. Beroende på hur ditt uterum ska användas kommer kostnaden att variera en hel del och därför är det också bra om du lägger upp en budget för ditt projekt.

2. Hitta inspiration för inglasad altan

Att bygga ett uterum är ett roligt projekt där du har möjlighet att helt bestämma vilken form och utseende rummet ska ha. Vissa vill ha en romantisk stil medan andra kanske vill ha ett rum som släpper in naturen. Oavsett vilka dina drömmar är kan du få en hel del inspiration om du söker på Internet. Du kan också få hjälp med inspirationen av fönsterföretag som har en stor erfarenhet av att bygga inglasade uterum. 

Du kan välja att själv designa ditt uterum men det finns också färdiga byggsatser att köpa i ett flertal olika stilar.

3. Behöver du bygglov för att bygga en inglasad altan?

När du ska bygga en inglasad veranda kan det vara bra att känna till att du får bygga en inglasad altan i anslutning till huset, en altan som är förankrad i huset, utan bygglov. 

Det inglasade uterummet får vara maximalt 15 kvadratmeter stort, om du vill kunna bygga utan bygglov. 


Om du bygger ett större uterum eller ett fristående uterum behöver du ansöka om bygglov för ditt byggprojekt. Det tar normalt en eller ett par månader att få besked från Byggnadsnämnden i din kommun och innan detta är klart får du inte påbörja arbetet.


4. Anlita en fönsterfirma för att bygga in din veranda

Du kan förstås glasa in din veranda själv men det är ett arbete som kräver kunskap och byggvana men framför allt en hel del tid. Utför du arbetet själv behöver du bara betala för materialet. Om du anlitar ett fönsterföretag tillkommer arbetskostnader, vilket du förvisso kan jämka genom ROT-avdrag, vilket innebär att du kan få ett avdrag på 30 % av arbetskostnaderna.

Om du begär in flera offerter från kontrollerade fönsterföretag genom Fönsterexperter kan du jämföra offerter för att hitta den leverantör som erbjuder dig bäst pris och bäst villkor.

5. Välja glas då du ska bygga en inglasad altan

När du ska glasa in din veranda är det viktigt att bestämma hur den ska användas. Ska den endast användas som skydd mot väder och vind under sommarmånaderna räcker det med enkelglasfönster. Ska du däremot använda altanen även under tidig vår och sen höst bör du montera två-glasfönster som ger en bra isolering och som också behåller en del av den värme som du eventuellt kommer att tillföra altanen.

 

Ska altanen även användas under vintern krävs en bra isolering av fönsterbågarna. Du bör även fundera på om du ska sätta in tre-glasfönster med lågt U-värde för att få maximal isolering så att du kan värma upp altanen. 

Om du anlitar ett fönsterföretag för montering av din glasveranda kan du få hjälp med att välja ut de fönster och dörrar som passar bäst för det ändamål som du ska använda ditt uterum till.

 

Beställ offerter för arbetet med inglasad altan

Fönsterexperter tillhandahåller en offerttjänst där privatpersoner och företag kan göra en offertförfrågan i samband med att de ska installera nya fönster. Tjänsten är kostnadsfri och du kan erhålla upp till fem offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag i din stad.

Efter att du erhållit offerter kan du enkelt jämföra offerter så att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig den mest förmånliga lösningen för ditt projekt. Alla företag som erbjuder offerter genom Fönsterexperter är kvalitetskontrollerade så att de har god ekonomi, bra omdömen, yrkeskunnig personal samt arbetar enligt rådande branschregler. Det innebär att du kan vara trygg med att de företag du anlitar är seriösa hantverkare som utför arbetet korrekt och med ett förstklassigt resultat.

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!