Krävs bygglov för att byta fönster?

Om du planerar att genomföra ett fönsterbyte på din fastighet brukar det vanligtvis inte krävas bygglov för att byta fönster. Det kan dock finnas undantag då du exempelvis ska byta till en annan typ av fönster. Här kan du få mer information om bygglov vid fönsterbyte.

Är det dags att byta fönster på din fastighet så krävs det normalt inget tillstånd eller bygglov för fönsterbyte. Detta under förutsättning att du byter ut dina gamla fönster mot nya fönster som ser likadana ut.

 

När det krävs bygglov för att byta fönster

Det kan finnas tillfällen då det eventuellt krävs bygglov för att byta fönster, se exempel nedan:

 

  • Om du har en kulturbyggnad och planerar att byta fönster till ett fönster som förändrar fasadens utseende, som exempelvis fönster som ser modernare ut än fasaden.
  • Om du byter fönster mot en annan typ av fönster i ett skyddat område.
  • När du ska montera in fönster som drastiskt förändrar husets karaktär, exempelvis byta från träfönster med små karmar till aluminiumfönster med tjockare karmar.
  • Om du ska montera fönster på en plats där det inte tidigare funnits ett fönster.

 

Vem bestämmer om det krävs bygglov?

De som bestämmer om det krävs bygglov vid fönsterbyte är byggnadsnämnden i din kommun. Ska du byta fönster till en ny typ som kommer att förändra ditt hus karaktär så bör du kontakta din kommun för att få information om du behöver ansöka om bygglov.

 

Anlita ett professionellt fönsterföretag

Om du väljer att anlita ett fönsterföretag kan du få fri konsultation kring ditt fönsterbyte och även få besked om ifall de kan krävas bygglov för att byta fönster på din fastighet. Hos oss på Fönsterexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!