Redaktör på Fönsterexperter
Allt man behöver veta om balkonger
Bor man i lägenhet så har man oftast tillgång till en balkong där man har möjlighet att vistas utomhus under årets alla dagar. För att få en balkong mer trivsam så går det att inreda sin balkong, sätta upp vindskydd eller glasa in sin balkong så att man kan vistas på balkongen även under vintern. Genom olika insatser kan man skapa ett extrarum i sin lägenhet.
Vad får man göra på sin balkong?
Det gör inte så stor skillnad om man bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt då man i båda fallen behöver rätta sig efter uppsatta regler. Både en bostadsrättsförening och ett fastighetsbolag äger balkongen vilket gör att det finns flera begränsningar för hur den får användas.
Skillnaden dock är att det kan vara lättare att få en bostadsrättsförenings godkännande att göra ändringar på balkongen än då man har en hyresrätt. Dessutom kan exempelvis en inglasad balkong för en bostadsrätt höja värdet på bostaden.
Nedan finner du några regler som gäller för både bostadsrätt och hyresrätt.
- Du får sätta upp balkongskydd på balkongen.
- Du får sätta upp parabol på balkongen.
- Du får lägga trall på balkonggolvet.
- Du får ha blomlådor på balkongen.
- Du får sätta upp pynt, tavlor, blommor och andra trevliga prydnadssaker på balkongen.
För samtliga punkter ovan gäller att ingenting får fästas utanför balkongräcket. Det innebär bland annat att blomlådor ska sitta på insidan av balkongen och en parabol ska monteras på insidan av räcket. Man får under inga omständigheter borra i fasaden för att montera exempelvis markiser, en parabol eller ett vindskydd i fasaden, utan bostadsrättsföreningens tillstånd.
Även om balkongen är bostadsrättsföreningens ansvar så har bostadsrättsinnehavaren en skyldighet att se till att balkongen underhålls genom att exempelvis skotta balkongen. Ändringar som görs på balkongen får inte heller förhindra regnvatten från att rinna undan, då det annars kan leda till fuktskador.
I övrigt gäller att de förändringar man gör och de aktiviteter man har på balkongen inte ska störa grannarna. Det kan exempelvis vara att man inte bör grilla på en balkong eller vara försiktig då man vattnar blommor så inte vatten och jord kommer ned på grannens balkong.
Fönster och balkongdörr i bostadsrätt
Om man har en bostadsrätt så får man göra förändringar, renovera eller bygga om inne i sin bostad. Allt utanför bostaden såsom fasaden, trappuppgångar, tvättstuga och andra allmänna utrymmen är bostadsrättsföreningens ansvar. Då det kommer till fönster, balkongdörrar och ytterdörr så får man måla dessa invändigt medan målning utvändigt faller på bostadsrättsföreningens ansvar.
Detsamma gäller vid ett fönsterbyte eller då balkongdörr och ytterdörr behöver bytas. Detta får man inte göra själv utan detta är något som föreningen beslutar om och utför. Om man har kalla golv eller ett ojämnt inomhusklimat beror det sannolikt på att man har otäta fönster och att dessa behöver bytas.
Om man har otäta fönster behöver man lämna in en förfrågan till föreningen om att de ska byta fönster, vilket ofta tar tid då föreningen oftast vill byta alla fönster samtidigt. Om man vill byta fönster själv i en bostadsrätt på egen bekostnad behöver man föreningens godkännande för detta. Det man annars har rätt att göra är att sätta nya tätningslister på fönstret, vilket kan bidra till att täta fönstren en del.
Inglasad balkong
Det finns många anledningar att glasa in sin balkong som exempelvis att man kan vistas på balkongen då det regnar och blåser men även under vintern om man har en värmekälla. Med en inglasad balkong får man ett extrarum i sin bostad som man kan inreda precis som man vill.
Det kan vara lite krångligt att få glasa in sin balkong då man först behöver ett godkännande från bostadsrättsföreningen och därefter bygglov från byggnadsnämnden. Ofta är det inget problem med att få godkänt från bostadsrättsföreningen, framför allt om det redan finns inglasade balkonger på fastigheten. Dessutom så bidrar en inglasad balkong till mindre slitage på balkongen vilket kommer föreningen tillgodo i form av mindre reparationer.
Allt man behöver veta om altaner
Om man bor i eget hus kan man bygga en altan eller en uteplats så man får möjlighet att tillbringa mer tid i sin trädgård. Att bygga en altan behöver inte vara så komplicerat om man följer de riktlinjer och regler som finns. Det är också bra att man planerar sitt altanbygge så att man får en altan som bäst uppfyller ens behov.
Bygglov för att bygga en altan
Sedan år 2019 så krävs det inte längre bygglov för att bygga en altan om man uppfyller de regler som finns för altaner.
- Altanen får sträcka sig ut maximalt 3,6 meter från bostadshuset.
- Den maximala höjden på altanen är 1,8 meter hög, inklusive räcke.
- Att altanen byggs minst 4,5 meter från tomtgräns. Annars krävs både bygglov och grannens skriftliga medgivande.
- Man får sätta ett tak på altanen som är högst 15 kvadratmeter utan bygglov.
- För inglasad altan så krävs det normalt bygglov då det anses vara en tillbyggnad.
Det finns vissa fall då det kan krävas bygglov som exempelvis då huset är kulturmärkt eller om tomten ligger beläget i ett skyddsvärt område. Om man är osäker kan man konsultera byggnadsnämnden hos sin kommun.
Planera sitt altanbygge
När man ska bygga en altan så behöver man fundera igenom hur man ska använda sin altan. De flesta vill kunna äta middag ute på somrarna vilket innebär att det är lämpligt att placera sin altan nära köket. Man bör även fundera igenom vilket väderstreck altanen ska byggas i. En altan mot söder har sol större delen av dagen medan en altan mot norr har kvällssol. Om man bygger altanen mot öster så har man morgonsol och i väster så får man eftermiddagssol.
I de flesta fall vill man tillbringa en större del av dagen på sin altan och då är söder- eller västerläge det väderstreck som ger mest ljus. Man bör dock tänka på att det kan bli mycket varmt i söderläge och därför bör man ha ett tak som ger skydd mot solens strålar. Om man däremot ska glasa in sin altan så man får ett uterum så är norrläge det bästa väderstrecket så att det inte blir så varmt i uterummet.
Vår kvalitetskontroll av de företag som är registrerade hos oss gör att vi kan vara säkra på att de företag som erbjuder offerter genom vår offerttjänst är seriösa och kunniga hantverkare. För dig som beställer offerter innebär det att du inte behöver lägga någon tid på att kontrollera företagen själv, eftersom vi redan har gjort det arbetet år er.
Kontakta gärna oss för mer information om vår offerttjänst eller om ni har några frågor om våra registrerade företag.
Läs vidare om balkonger & altaner nedan
Frågor & svar angående balkonger och altaner
Vilka regler gäller när du vill bygga en altan?
Altanen får sträcka sig högst 3,6 meter från en bostadsbyggnad, vara högst 1,8 meter och ska byggas minst 4,5 meter från tomtgräns. Man har också rätt att montera ett tak på högst 15 kvm över sin altan. Om man frångår ovanstående regler så behöver man normalt ansöka om bygglov inför att man ska bygga sin altan.
Vad kostar det att bygga en altan?
Hur mycket det kostar att bygga en altan beror på flera olika faktorer som exempelvis vilket material man ska bygga i, hur stor altan man ska bygga och om det krävs extra markarbeten. Generellt så kostar det cirka 15 000 – 25 000 kronor att bygga en normalstor altan med räcken.
Vad är det för regler altanbygge och uterum?
Det kan krävas bygglov om man bygger en altan som sträcker sig längre ut än 3,6 meter från ditt bostadshus eller om altanen är högre än 1,8 meter. Ska man glasa in sin altan eller uterum krävs det vanligtvis också bygglov då det anses vara en tillbyggnad.
Vill man bygga en fristående altan eller en altan till en annan byggnad på tomten så krävs det också byggnadslov. Det kan också krävas bygglov om man har en kulturmärkt fastighet eller bor i ett skyddsvärt område.
För mer information om du behöver bygglov kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun.
Hur bygger jag vindskydd till altanen?
Ett vindskydd bygger man genom att sätta upp plank eller en mur längs med altanens sidor. Det krävs inget bygglov för att sätta upp ett vindskydd om den maximala höjden är 1,80 meter. Det finns också färdiga vindskydd att köpa som exempelvis markiser bambumattor eller väv som man enkelt monterar i altanens räcke.
Hur bygger jag vindskydd till balkongen?
Vindskydd för balkonger består oftast av tyg, bambumatta eller väv. Ett vindskydd skyddar inte bara mot vind och regn utan ger också ett bra skydd mot insyn. Ett vindskydd ska fästas i räcket då man inte får montera ett vindskydd i fasaden utan en bostadsrättsförenings tillstånd.