Redaktör på Fönsterexperter
Att byta fönster
1. Hitta en kunnigt fönstermontör
När du ska utföra ett fönsterbyte behöver du först hitta ett fönsterföretag som kan utföra arbetet. Det är viktigt att du väljer en montör som har en stor kunskap och erfarenhet av att montera fönster så att det inte senare uppstår fuktskador eller att isoleringen inte är optimal.
Hos Fönsterexperter kan du beställa och få en fönsteroffert från upp till fem stycken granskade fönstermontörer, kostnadsfritt och utan förpliktelser. De företag som är registrerade hos Fönsterexperter har alla genomgått en kvalitetskontroll. Det innebär att vi bland annat kontrollerar att företagen har yrkeskunniga fönstermontörer, innehar F-skattesedel samt intygar att det arbetar enligt rådande branschregler och Svensk lagstiftning.
Då är det andra regler som gäller - läs mer i vår artikel
Fönsterbyte för bostadsrättsföreningar
2. Jämför offerter och skriv avtal
När du erhållit offert från fönstermontörer genom offerttjänsten hos Fönsterexperter kan du jämföra offerter så att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig bäst pris och bäst villkor.
Tänk på att det är viktigt att ni också skriver ett avtal där leveranstider, priser, överenskommelser och villkor anges och att detta avtal skrivs under av båda parter. Det är ett viktigt dokument som talar om när projektet senast ska vara färdigställt, vilka åtaganden som både parter har och exakt vilket totalpris som du ska betala efter att fönsterbytet är klart. I avtalet är det också vanligt att det framgår vad som händer då beställare inte utfört sina åtaganden eller om leveransen är försenad. Ofta brukar detta justeras genom vite
3. Kontrollera beställda fönster innan montering
Innan montering av nya fönster påbörjas ska du som beställare kontrollera de fönster som har beställts så att det dels är rätt fönster och glas och att fönstren inte är skadade. Efter montering kommer du att behöva göra en ny slutkontroll, eller besiktning av arbetet, tillsammans med leverantören. Då kan du kontrollera om något fönster blivit skadat i samband med monteringen. Du bör även kontrollera att fönstren sitter som de ska, ser bra ut och har en bra isolering. Innan du godkänt slutbesiktningen av fönstren ska du inte betala någon faktura. Det görs först efter att leveransen är avslutad och godkänd.

4. Förberedelser inför fönsterbytet
Innan fönsterbytet påbörjas behöver du som beställare se till att montörerna har tillträde till samtliga utrymmen där fönster ska bytas. Allt som finns placerat framför fönstret ska plockas bort, likaså gardiner och krukväxter. Är golven känsliga bör du även täcka in golven med plast eller papp då det kommer att damma en del i samband med att de gamla fönstren monteras ned. Exakt vilka åtgärder som du som beställare behöver vidta är något som du kommer överens om med fönsterföretaget i samband med att ni skriver avtal.
5. Riva ut gamla fönster
Därefter kan fönstermontörerna påbörja arbetet med att riva ut de gamla fönstren, karmar och foder. I samband med detta kommer det att spridas damm och därför bör man ha täckt in golv och andra detaljer/möbler som riskerar att skadas. Först hakas fönstren av och därefter så sågar man isär fönsterkarmen innan det monteras av så att inte fasaden runt fönstret skadas. Gamla fönster och karmar slängs sedan i en container och efter att arbetet är klart kommer byggavfallet att forslas bort för återvinning.

6. Montera nya fönster
När den nya karmen ska monteras ställs den upp i fönsteröppningen där det kontrolleras att karmen är i våg och lod. Därefter skruvas fönsterkarmen fast i väggen med speciella karmskruvar så att det sitter säkert och stabilt. Sedan lägger montören nytt isoleringsmaterial eller fogskum mellan väggen och fönsterkarmen så att det blir helt tätt och välisolerat. Slutligen monteras foder över springan mellan karm och vägg så att det både blir tätt men även ser snyggt ut. Foder monteras både invändigt som utvändigt. Är fodren omålade ska dessa målas också med grundfärg och ytfärg. Till sist så hängs fönstren på karmen och därefter kontrolleras så att fönstret och att alla funktioner som exempelvis ventilationsluckor fungerar som de ska.
7. Montering av fönsterbleck
När fönstret är på plats ska fönsterbleck monteras på utsidan av fönstret så att vatten inte tränger in vid fönstret eller på fasaden. I vissa fall kan man förbeställa fönsterbleck från ett plåtslageri som sedan monteras direkt på fönstren. I andra fall kan det krävas att man får tillverka fönsterblecken på plats då det kan krävas olika mått för olika fönsterplaceringar. Fönsterbleck och montering av fönsterbleck ska finnas med i offertpriset som lämnats av fönsterföretaget.
Läs fler artiklar om montering

8. Städning och bortforsling av material
När fönstren är på plats och arbetet är avslutat ska det slutligen grovstädas i de utrymmen som har fått nya fönster. Detta innebär att damm, isolering och andra restavfall rensas undan och sedan slängs i en container, tillsammans med de gamla fönstren och karmarna. Efter att fönsterföretagen har lämnat får du som beställare sedan själv utföra finstädningen. Fönsterföretagen forslar bort byggavfall och lämnar in detta för återvinning eller för kassering enligt de riktlinjer som gäller i din kommun.
9. Slutbesiktning
När leverantörer meddelar att arbetet är slutfört, allt gammalt byggavfall är bortforslat och städningen är utförd ska det genomföras en slutbesiktning. Det är du som beställare som genomför denna besiktning tillsammans med leverantören. Om det framkommer några felaktigheter eller skador ska dessa åtgärdas, enligt avtal, innan du får en faktura. Efter avslutad leverans kommer du även att erhålla garantiåtaganden som gör att du får hjälp med att åtgärda fel som framkommer senare och som kan hänföras till monteringen. Du kommer också få garantier på de fönster och glas som du har köpt.
Vanliga frågor inför ditt fönsterbyte
Hur mycket kostar det att byta ett fönster?
Arbetskostnaden och material för att byta ett fönster ligger på mellan 1 000 – 2 000 kronor per fönster, beroende på vilka förutsättningar som råder för fönsterbytet. Det som kan påverka kostnaden för ett fönsterbyte är exempelvis om det är stora fönster eller om det krävs ställning. På ovanstående pris kan man göra ROT-avdrag på arbetskostnaden. Läs vår fullständiga guide om kostnaden vid ett fönsterbyte.
Hur mycket kostar det att byta alla fönster på en standard villa?
Kostnaden för att byta fönster på en standard villa beror till stor del på vilken typ av fönster man ska montera då priset per fönster kan skilja sig åt med flera tusenlappar. Andra faktorer som exempelvis hur många våningar villan har, om det krävs ställning och tilläggsarbeten för att montera fönstren kan påverka priset.
Att byta fönster på en normalstor villa där man har valt ett fönster med ett genomsnittligt pris så kommer kostnaden att hamna på cirka 200 000 kronor. Har man en enplansvilla och istället väljer budgetfönster så kan man komma ned till cirka 100 000 kronor för sitt fönsterbyte.
Vad kostar det att byta till 3 glasfönster?
Skillnaden i pris för ett 2-glasfönster och ett 3-flasfönster är cirka 1 000 kronor och uppåt. Priset för ett 3-glasfönster beror delvis på hur lågt U-värde man vill ha, om man ska ha energifönster och typ av fönster. Aluminiumfönster är exempelvis betydligt dyrare än plast- och träfönster. Priset för 3-glasfönster ligger på mellan 2 000 – 5 000 kronor.
Vad ingår i fönsterbyte?
I priset för ett fönsterbyte ingår demontering av fönster och rivning av den gamla fönsterkarmen. Därtill ingår även montering av den nya fönsterkarmen, drevning och fogning av karmen, montering av det nya fönstret och fönsterfoder. Det som kan tillkomma vid ett fönsterbyte är kostnaden för att återställa puts vid fönsterkarm, montering av fönsterbleck och bortforsling av fönster för återvinning.
Får man byta fönster utan bygglov?
Ja, man får normalt byta fönster utan bygglov om man byter till ett liknande fönster i samma storlek. De gånger som det kan krävas bygglov för att byta fönster är då man monterar ett större fönster eller ett fönster med ett annat utseende så att det påverkar fasadens karaktär. Det krävs alltid bygglov om man tar upp ett hål i fasaden för att montera in ett nytt fönster. Om man är osäker kan man kontakta kommunens hyresnämnd för rådgivning, vilket även är den myndighet som utfärdar bygglov.
Hur många år håller ett fönster?
Hur länge ett fönster håller beror på vilken typ av fönster man har. Moderna träfönster har en genomsnittlig livslängd på cirka 60 år. Det kräver dock att fönstret underhålls första gången efter cirka 15 år och därefter vart 10:e år. PVC-fönster, även kallat plastfönster, har en genomsnittlig livslängd på cirka 30 år. PVC-fönster kräver inget underhåll. Aluminiumfönster har en genomsnittlig livslängd på cirka 75 år. Även aluminiumfönster är underhållsfria.
