För- och nackdelar med aluminiumfönster

När du ska byta fönster finns det många modeller att välja mellan. Har du en modern fastighet kan du välja ett exklusivare fönster som är tillverkat i aluminium. Aluminiumfönster ger fasaden ett rejält lyft samtidigt som de är i princip helt underhållsfria och har en lång livslängd.

När du ska byta fönster finns det flera olika typer av fönster att välja mellan. Vanligast är att man fortfarande vill installera träfönster, trots att det medför att fönstren behöver löpande underhåll som skrapning och målning vart 10:e år. Idag finns det dock andra alternativ att välja som exempelvis de billigare PVC-fönstren eller de mer exklusiva aluminiumfönstren. 

Tidigare var aluminiumfönster vanligast på kommersiella fastigheter, mycket beroende på sin moderna stil och att de kostar lite mer än andra fönster. Idag är dock aluminiumfönster ett populärt fönster för moderna villor då fönstren bidrar till att höja fasadens utseende.

 

När du ska välja aluminiumfönster

Om du vill byta dina fönster mot aluminiumfönster finns det flera olika modeller att välja mellan. Du kan välja att ha fönster helt tillverkade i aluminium eller så kan du välja fönster som har en trästomme som är klätt i aluminium, vilket är något billigare. Fönstren finns i ett varierande utbud av storlekar och utföranden. Dock kanske aluminiumfönster inte är något bra alternativ om du har ett äldre hus i faluröd färg då kanske träfönster är ett bättre val då fönstret är en del av fastighetens kulturella utseende.

 

Fördelar med aluminiumfönster

  • Aluminiumfönster är i princip helt underhållsfria. Det innebär att de inte behöver skrapas eller målas utan det räcker att man endast torkar av fönstren med en trasa ett par gånger varje år.
  • Fönstren har en mycket bra hållbarhet och en lång livslängd.
  • Fönstren klarar av både varma somrar och kalla vintrar utan att påverkas, till skillnad mot träfönster som med åren kan svälla så att de kärvar vid stängning eller att det uppstår springor.
  • Aluminiumfönster ger fasaden ett exklusivare utseende.
  • Fönster i aluminium väger mindre än träfönster vilket gör att de inte utsätts för samma påfrestningar när de öppnas ofta. Det bidrar också till att  montering av aluminiumfönster blir lättare.

 

Nackdelar med aluminiumfönster

  • En nackdel med fönster i aluminium är att de är dyrare än träfönster och PVC-fönster. Dock kan man välja ett kombinationsfönster som består av en trästomme som sedan har klätts in med aluminium, vilket är något billigare än fönster som helt består av aluminium.
  • Aluminium leder inte värme lika bra som plastfönster och träfönster. Det gör att vissa fönster kan ha höga U-värden. Kontrollera därför att just de fönster som du väljer har låga U-värden, framför allt om du ska installera energiglas så att inte fönsterstommen har höga U-värden som äter upp de besparingar du normalt gör på energifönster.

 

När du ska byta till aluminiumfönster

När du behöver hjälp med att byta fönster kan du vända dig till Fönsterexperter som har en offerttjänst där du kostnadsfritt kan erhålla offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag i din stad. När du gör en offertförfrågan hos oss på Fönsterexperter kommer du redan inom några timmar få svar från kontrollerade företag på din ort. Eftersom vi redan har granskat företagen som lämnar offerter så slipper du göra detta själv. Istället kan du lägga din tid på att jämföra offerter så att du kan hitta den leverantör som uppfyller dina önskemål bäst. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!