Att välja takfönster - Fönsterexperter tipsar!

Vill du få mer ljus i dina rum samtidigt som du även får en härlig utsikt över den blå himlen kan du installera takfönster i din fastighet. Takfönster finns i många olika modeller och varianter så att de passar för alla fastigheter och för alla behov.

Med takfönster kan du få in mer ljus i mörka rum vilket ger rummen en helt annan rymd samtidigt som du också får en bra utsikt över den vackra himlen. Takfönster kan också vara mer praktiskt i vissa rum som exempelvis badrummet. Här gör takfönster att förbipasserande och grannar inte kan se in vilket innebär att du inte behöver ha insynsskydd och därmed får fullt ljusinsläpp genom fönstren. När du ska installera takfönster finns det flera modeller att välja mellan.

Här kan du ta del av Fönsterexperters tips då du ska välja takfönster.

 

Planera din installation av takfönster

Innan du bestämmer dig för att välja takfönster behöver du först bestämma exakt var du ska montera in ditt fönster och vilka mått som fönstret ska ha. Du behöver också kontrollera om fönstermonteringen kommer att kräva att du byter ut takregler eller takstolar, vilket är ett arbete som behöver utföras innan monteringen av fönstret påbörjas.

När du är på det klara med vart fönstret ska placeras och vilket mått fönstret ska ha behöver du bestämma vilket typ av fönster som du vill installera. Takfönster finns att erhålla i trä, PVC-plast och aluminium. Du bör också bestämma om du ska installera energifönster som har ett lågt U-värde. När detta är klart kan du sedan välja vilken modell du vill installera.


 • Takfönster som inte kan öppnas
  Ett takfönster som inte kan öppnas fungerar bra när man vill placera fönstret högt upp i rummet. Detta takfönster gör rummet ljusare samtidigt som man får en bra utsikt över himlen. Detta fönster kräver tak med en minsta lutning på 15 grader.
 • Topphängda takfönster
  När du vill kunna öppna ditt takfönster kan du välja ett topphängt takfönster som öppnas utåt. Fönstret kan vändas i 180 grader vilket gör att det är enkelt att putsa både insidan och utsidan inifrån. Denna typ av fönster kan installeras på tak som har en lutning på mellan 15-50 grader.
 • Pivåhängda takfönster
  Pivåhängda fönster fönstret öppnas genom att vridas och kan installeras på tak som har en lutning på mellan 15 till 90 grader. Fönstret kan vridas upp i flera olika lägen och även vändas i 180 grader för enkel fönsterputsning av utsidan.
 • Takkupol för platta tak
  Om din fastighet har ett platt tak kan du installera en takkupol. En takkupol släpper in ljus i rummet men tyvärr långt ifrån lika mycket ljus som ett vanligt takfönster.
 • Takfönster med utfällbar balkong
  Vill du få möjlighet att gå ut på en balkong för att titta på utsikten kan du installera en takbalkong vilket är ett fönster som fäller ut en liten balkong då det öppnas.
 • Ljustunnel för ljusare rum
  Är du inte i behov av någon utsikt utan bara vill få in mer ljus i mörka rum kan en ljustunnel vara ett bra alternativ. En ljustunnel leder dagsljuset genom ett rör vilket innebär att du får in ljus i rummet samtidigt som du slipper värmen. En möjlighet att få dagsljus till rum där det inte går att installera takfönster.

 

När du ska installera takfönster

När du planerar att montera in takfönster i din fastighet ska du ta in offerter från flera företag så att du kan hitta den leverantör som kan erbjuda bästa lösning och bästa pris.

Hos Fönsterexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och erhålla upp till fem offerter från kontrollerade fönsterföretag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta det företag som bäst uppfyller dina behov. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!