Så går det till när man installerar takfönster

Att installera takfönster i fastigheten ger rummen mer ljus och rymd samtidigt som man får en fantastisk utsikt. Allt arbete med tak och fönster bör utföras av erfarna hantverkare som har den kunskap som krävs för att installera takfönster och få både fönster och tak tätt.

Vill du få in mer ljus i badrummet, sovrummet eller i vardagsrummet är ett populärt alternativ att installera takfönster. Med ett takfönster får man ljusare i rummet samtidigt som man kan blicka ut på himlen när man ligger i badet eller i sängen.

Att installera takfönster behöver inte vara någon komplicerad process och behöver inte heller bli så dyrt eftersom det oftast bara handlar om ett fönster som ska monteras. Här får du information från oss på Fönsterexperter hur det går till att installera takfönster i din fastighet.

 

När du vill installera takfönster

När du ska installera takfönster behöver du utreda förutsättningarna för att montera ett fönster på den plats som du önskar. Om det finns takregler eller takstolar i vägen kan dessa behövas bytas ut innan montering och då tillkommer det både mer arbete och även ytterligare kostnader. 

Du bör även välja ut ett takfönster som passar väl in med takets utformning men också takets och fasadens utseende. Takfönster finns i ett flertal olika modeller och storlekar vilket gör att du normalt inte ska ha några problem med att finna ett fönster som passar din fastighet.

 

Så här utförs en installation av takfönster

  1. Till att börja med behöver du hitta en plats att installera takfönstret och där såga upp ett hål i taket som har exakt de mått som krävs för fönsterkarmen + isolering. Om det finns takstolar eller reglar i väggen behöver dessa bytas ut mot nya takstolar/reglar. 
  2. Därefter monteras karmen i hålet med exakt rätt avstånd från varje sida. Utrymmet mellan karmen och taket behöver isoleras med två lager isolering varav det sista lagret ska se till att det blir helt tätt mellan tak och fönster så inte vatten tränger in. 
  3. Slutligen behöver taket återställas så att det dels får ett kompletterande tätskikt runt fönstret men sedan ett snyggt avslut mot fönstret.

 

När man monterar in ett fönster på taket är det A och O att det blir helt tätt så att inte vatten och fukt tränger in genom skarvar eller springor. Därför bör takfönster installeras av en kunnig och erfaren fönstermontör som vet hur viktigt det är att få taket helt tätt.

 

Begär in offerter för din installation av takfönster

Att installera takfönster kräver lite mer än då man installerar fönster i fasaden då fastighetens tak utgör det yttersta skyddet mot regn och vind. Därför bör man anlita en professionell fönstermontör som vet hur installationen ska ske för att få det helt tätt och välisolerat.

Hos oss på Fönsterexperter kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag i din stad. Eftersom vi redan har utfört det tidkrävande arbetet med att kontrollera varje företag kan du istället lägga din tid på att jämföra offerter för att hitta det bästa priset för ditt takfönster. Att beställa och få upp till fem offerter genom Fönsterexperter är kostnadsfritt samtidigt som du inte förbinder dig för något. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!