Är plastfönster billigare än träfönster?

När du ska installera nya fönster kan du välja att montera in plastfönster som har ett lägre pris än traditionella träfönster. Den kostnad som du betalar för rivning och installation av dina nya fönster är densamma oavsett vilken typ av fönster du väljer.

Idag finns det flera olika typer av fönster att välja mellan som exempelvis träfönster, plastfönster och aluminiumfönster. Nedan är kort sammanfattat om de olika alternativen

 • Aluminiumfönster mer kostsamt
  Aluminiumfönster är dyra och därför inte så vanligt förekommande i privatbostäder utan vanligare på kontor. 
 • Träfönster i privata fastigheter
  I privata fastigheter är det vanligast med träfönster men idag finns ett mycket bra alternativ till träfönster och det är PVC-fönster som är tillverkade i plast. 
 • Platsfönster billigare och kommer i många olika utseenden
  Plastfönster går att få med flera olika utseenden vilket gör att det är mycket likt ett träfönster. Plastfönster är också ett bra alternativ då man har en liten budget för sitt fönsterbyte då plastfönster är billigare än träfönster.

 

Välja plastfönster eller träfönster

Som tidigare nämnts har plastfönster ett mer fördelaktigt pris än träfönster vilket gör att den totala kostnad man har för fönsterbytet blir lägre. 

Montering och arbetstid är densamma både vid träfönster som vid plastfönster vilket inte heller påverkar din kostnad för att anlita ett fönsterföretag.


Bara för att PVC-fönster är billigare så betyder inte det att de är sämre än träfönster. Fönstren har ett utseende som påminner om träfönster vilket gör att det inte blir några större förändringar av fasadens utseende om man byter ut sina träfönster mot fönster i plast. 

 

Träfönster

 • Vanligt i äldre hus
  Äldre hus har vanligtvis de klassiska träfönstren som ger en äkta känsla, framför allt på hus med träfasader. Därför väljer en del att åter igen installera träfönster för att behålla den känsla som träfönster tillsammans med en träfasad bildar. 
 • Träfönster något dyrere
  Träfönster är dock dyrare än plastfönster utan att för den skull ha några egenskaper som skulle vara betydligt bättre. 
 • Behöver löpande underhållning
  Nackdelen med träfönster är att de behöver underhållas löpande genom skrapning och målning. Däremot behöver man inte byta ut ett fönster om det är skadat utan istället kan träfönster repareras och renoveras.

 

Plastfönster

 • Historia
  PVC-fönster har varit populärt att använda i stora delar av Europa under en lång tid men det är först på senare år som fönstren börjat ta andelar på den svenska marknaden. Skälen till detta är många som bland annat att plastfönster idag klarar av det nordiska klimatet men också finns i ett stort antal olika utföranden och storlekar. 
 • Bra isoleringsegenskaper
  Fönster i plast har mycket goda värmeisoleringsegenskaper och tillsammans med ett fönster med lågt U-värde fungerar de utmärkt även i norra delarna av Sverige.
 • Plastfönster är billigare
  Plastfönster är billigare är träfönster och kan därför ses som ett mycket bra alternativ om man har en lite budget för sitt fönsterbyte
 • Underhållningsfria
  En stor fördel med plastfönster är att de är underhållsfria, vilket innebär att man slipper skrapa och måla fönster efter några år. Skulle de dock skadas behöver hela fönstret bytas ut, till skillnad mot träfönster som kan repareras.

 

När du ska installera fönster

Ska du byta fönster i din fastighet bör du alltid ta in offerter från flera företag. Detta så att du kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig bästa pris och bästa lösning för ditt fönsterbyte. Hos oss på Fönsterexperter kan du hitta en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan gratis och därefter erhålla upp till fem offerter från kontrollerade fönsterföretag på din ort.

Här kan du läsa mer om Fönsterexperter och vad vår granskning innebär.


Guide inför fönsterinstallation

Det kan vara mycket att tänka på inför ett fönsterbyte eller installation av nya fönster. Därför har vi här sammanställt en guide som underlättar processen och klargör vad du bör ha tänkt igenom. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!