För- och nackdelar med plastfönster (PVC fönster)

Om du ska utföra ett fönsterbyte kanske PVC fönster kan vara ett alternativ för dig. PVC fönster har många goda egenskaper och är billigare än både träfönster och aluminiumfönster. Här kan du läsa om fördelar och nackdelar med PVC Fönster.

PVC fönster, även kallat plastfönster, är ett fönster där fönsterramen och karmen är tillverkade i PVC plast, vilket är en typ av plast med hög formbarhet, hållbarhet och hållfasthet. Idag kan man hitta plastfönster i flera olika utföranden och modeller som gör att de har ett snarlikt utseende som träfönster.

 

Välja PVC fönster vid ditt fönsterbyte

En av de främsta orsakerna till att många väljer att installera PVC fönster då de ska genomföra ett fönsterbyte är att plastfönster är billigare än träfönster och aluminiumfönster. Dessutom är fönstren nära nog underhållsfria, behöver endast torkas av med en trasa, till skillnad mot träfönster som behöver skrapas och målas cirka vart 10:e år. Det innebär att du även slipper de löpande underhållskostnaderna som du får med träfönster.

 

Design, utförande och funktioner

Tidigare var hade plastfönster klumpiga ramar och karmar men idag är dessa väl designade så att de ska likna utseendet hos träfönster. PVC fönster finns med bred karm, smala karmar och med eller utan spröjsar. Det innebär att fönstren ofta passar bra in i de flesta moderna fastigheter. Dock väljer de flesta fortfarande att installera träfönster i äldre trähus för utseendets skull.

 

När det kommer till funktioner så kan plastfönster fås med alla de funktioner som du kan finna hos träfönster. Fönstren finns med inåtgående, utåtgående öppning och med vridbara fönster. Det finns som fasta fönster med smal karm och som takfönster. De är också utrustade med alla tänkbara funktioner som bland annat ventilation, barnsäkerhet och inbrottsskydd.

 

Fördelar med PVC fönster

 • Lägre pris
  Fönstren är billigare än träfönster och aluminiumfönster vilket gör att totalkostnaden vid ett fönsterbyte blir betydligt lägre då du väljer plastfönster.
 • Smidigare design
  Idag har fönstren en smidigare design vilket gör att de i många fall liknar träfönster till utseendet. Det betyder att det kan gå att ersätta tidigare träfönster med nya plastfönster och fortfarande ha ett liknande utseende på sin fastighet.
 • Näst intill helt underhållsfria
  Fönstren behöver inget löpande underhåll, som träfönster, som behöver skrapas och målas med jämna mellanrum. Det innebär att du slipper löpande underhållskostnader. För att hålla fönstren rena och snygga räcker det med att du torkar av fönstren en eller ett par gånger per år.
 • Bra isoleringsförmåga
  Till skillnad mot träfönster så tränger fukt inte in i fönsterkarmar och ramar vilket gör att du inte behöver vara orolig för röta eller mögel. Det innebär också att fönstren har en bra isolering då formen inte påverkas av väta.

 

Nackdelar med PVC fönster

 • Passar sämre på äldre trähus
  Kan ge ett plastigt utseende, framför allt då de monteras på äldre trähus.
 • Går inte att reparera
  Om ett plastfönster går sönder så går det inte att reparera, som med ett träfönster. Istället behöver man byta ut fönstret mot ett nytt.
 • Inte det mest miljövänliga alternativet
  Är inte lika miljövänligt som träfönster då det dels påverkar miljön till viss del vid tillverkningen och dels inte är nedbrytningsbart som trä. PVC plast bör lämnas för återvinning så att det inte används som bränsle.

 

Om fönsterexperter

Om du planerar att genomföra ett fönsterbyte kan du vända dig till oss på Fönsterexperter där du finner all information du behöver inför att du ska byta fönster. Vi har också en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan gratis och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Tack vare att du tar in offerter från flera företag har du lättare att kunna hitta den fönsterleverantör som kan erbjuda dig de mest förmånliga villkoren men även det bästa priset för ditt fönsterbyte.

 

Få offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag

När du beställer offerter genom oss på Fönsterexperter kan du vara trygg med att du får offerter från seriösa och kompetenta fönsterföretag på din ort. Vi har utfört kontroller av alla företag som lämnar offerter genom Fönsterexperter. Det innebär att vi kontrollerat att företagen har en god ekonomi, innehar F-skattesedel, att företagen har kvalificerad personal och att företagen har fått goda omdömen från tidigare kunder. Det innebär att du slipper det tidskrävande arbetet med att kontrollera företagen själv och istället kan lägga din tid på att jämföra offerter.

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!