För- och nackdelar med träfönster

När du ska byta fönster på din fastighet bör du ta in offerter från flera fönsterföretag så att du kan jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda den mest förmånligaste lösningen. Här kan du läsa mer om offerter då du ska anlita fönsterföretag för ditt fönsterbyte.

Träfönster har använts i Sverige sedan medeltiden i bland annat slott och kyrkor. Det första glasmästeriet i Sverige grundades i mitten på 1500-talet. Under 1600-talet började man byta ut sina fönstergluggar i sina privata fastigheter, även kallat vindöga, mot glasfönster som monterats i en träram. Träfönster är än idag mycket populärt och kan monteras in i alla typer av fastigheter.

 

Att genomföra ett fönsterbyte för din fastighet

Att genomföra ett fönsterbyte är en ganska stor investering och därför är det viktigt att man väljer ett träfönster som har ett lågt U-värde för maximal värmeisolering. Det finns även många fönstermodeller att välja mellan som exempelvis vridfönster, vilket har blivit mycket populära idag vid ett fönsterbyte. När du tar in offerter från fönsterinstallatörer kan du erhålla värdefull konsultation kring vilka träfönster som är mest optimala för din fastighet.

 

Renovera eller byta gamla träfönster?

Har du en fastighet från sekelskiftet eller en kulturmärkt fastighet så kanske det är värt att lägga pengarna på att renovera sina träfönster, under förutsättning att de har en bra kvalitet. Träfönster som noggrant underhålls löpande har en lång livslängd, framför allt om de är tillverkade i ett bra kärnvirke. I samband med renoveringen av fönster kan man kompletta fönstren med energiglas för att sänka fönstrets U-värde. Är fönstren dock tillverkade i billigare material kan det istället vara mer ekonomiskt att byta fönster helt.

 

Att renovera äldre fönster kan i många fall kosta mer än att byta fönster. Därför bör du alltid ta in offerter från flera fönsterföretag innan du beslutar dig för om du ska renovera eller byta fönster. Då kan du samtidigt få råd från en fönsterexpert om vad som är bästa lösningen för dina fönster.

 

Fördelar med träfönster

  • Träfönster finns i ett stort antal olika utföranden vilket gör att det finns ett fönster som passar alla typer av fastigheter.
  • Att välja träfönster är ett miljövänligt val då fönster har minimal påverkan på miljön och inga utsläpp då de tillverkas samtidigt som de är 100 % återvinningsbara. Det kan dock uppstå vissa utsläpp i samband med att fönster underhålls med oljor och lackeras.
  • Träfönster går att hitta till rimliga priser vilket gör att det blir en måttlig investering i samband med ett fönsterbyte jämfört med andra olika typer fönster.
  • Träfönster har normalt en lång livslängd under förutsättning att de löpande underhålls noggrant.

 

Nackdelar med träfönster

  • Träfönster kräver underhåll löpande, vanligtvis första gången efter 12-15 år och därefter vart 7:e år.
  • Träfönster slits extra mycket då de är monterade i fastigheter som är utsatta för hårda påfrestningar från väder och vind eller som ligger belägna vid havskusten. För fastigheter som är extra utsatta av väder och vind kan man istället välja mer tåliga fönster som PVC-fönster eller aluminiumfönster.
  • Det är viktigt att välja träfönster som är tillverkade i ett bra kärnvirke. Billigare träfönster har oftast kort livslängd.
  • Träfönster är mer utsatt för fukt vilket kan leda till röta och att fönsterbågen sväller vilket gör att fönstren är svåra att öppna och stänga. Detta går att förhindra om man är noggrann med att utföra löpande underhåll av sina fönster så snart man upptäcker att det finns ett behov.

 

Få gratis offerter från fönsterföretag på din ort

Hos Fönsterexperter kan du hitta all information du behöver inför att du ska genomföra ett fönsterbyte på din fastighet. Här kan du även göra en offertförfrågan genom vår offerttjänst och få upp till 5 offerter från kvalitetsgranskade fönsterföretag i ditt närområde.

 

Genom att ta in offerter från flera fönsterföretag kan du enkelt jämföra offerter så att du kan hitta det fönsterföretag som erbjuder bästa offerten för ditt fönsterbyte. Samtliga fönsterföretag som lämnar offert genom Fönsterexperter är kontrollerade av oss.

 

Det innebär att då du anlitar ett fönsterföretag som lämnat offert genom Fönsterexperter så kan du vara trygg med att det är ett kompetent företag som du anlitar. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!