
Redaktör på Fönsterexperter
Har du ett äldre hus, ett lantställe eller en modern fastighet med ett klassiskt utseende kan du höja utseendet på din fastighet genom att montera snygga fönsterluckor.
Fönsterluckor bidrar till att ge dina fönster en ny karaktär men kan även vara praktiska då de kan användas för att förhindra insyn eller stängas igen då solen är som varmast. Det finns idag flera olika typer av fönsterluckor på den svenska marknaden men om du vill få en egen design på dina fönsterluckor kan du istället tillverka dessa själv.
Inför att du ska göra egna fönsterluckor
Till att börja med behöver du bestämma formen och designen på luckorna. Det finns flera olika varianter att välja mellan som exempelvis heltäckande luckor, luckor med persienner och luckor med olika mönster som anpassas efter exempelvis din spröjs för ditt fönster. När du ska välja utformning på luckorna behöver du först bestämma hur luckorna ska användas.
Ska de bara utgöra dekoration, vilket innebär att de är fast monterade på sidorna om fönstret, eller ska de ha en praktisk funktion. Fönsterluckor kan användas för att förhindra insyn och för att dämpa solljuset. Det kan också användas som inbrottsskydd, exempelvis i samband med att man reser bort eller då säsongen för sommartorpet är över.
När du har bestämt luckornas funktion så är det lättare att sedan bestämma dess form så att de både ger fönstren ett snyggt utseende men också fungerar praktiskt.
Använda fönsterluckor som dekor
Fönsterluckor kan användas som dekor och tillverkas då så att de matchar fönstret och fasaden. När luckor används som dekor monterar du normalt inga gångjärn utan istället monteras fönsterluckorna direkt på fasad på båda sidorna om fönstret. Luckor som endast ska vara dekorativa har en bredd som motsvarar en tredjedel av fönstrets bredd för att du ska få det bästa utseendet på luckorna.
När du praktiskt vill använda dina luckor
Om du vill använda dina luckor för mer än bara som dekoration behöver luckorna monteras på gångjärn och sluta tätt då de stängs. Man kan också välja om luckorna ska sitta upphängda året om eller om de ska tas ned under vissa perioder då huset är bebott. Många använder luckor som inbrottsskydd som försvårar för tjuven att ta sig igenom fönstren och monterar då dessa i samband med att ingen vistas i bostaden.
Fördelar med fönsterluckor
Det finns många fördelar med fönsterluckor, både praktiska men även en del miljömässiga fördelar.
- Med fönsterluckor som kan stängas och låsas från insidan får du ett ytterligare inbrottsskydd för dina fönster.
- Fönsterluckor som har persiennliknande utseende kan användas då du vill förhindra direkt solljus in i bostaden men samtidigt kunna få in en del dagsljus så att du slipper tända lampor. Dessutom får du ett bra insynsskydd så att inte obehöriga utifrån kan se direkt in i bostaden.
- Fönsterluckor kan inte bara stänga ute värmen utifrån utan kan även användas för att behålla värmen inomhus. Genom att du monterar täta fönsterluckor som stängs under sträng kyla får du ett effektiv skydd mot värmeförluster. Effektivast blir fönsterluckorna om de monteras inomhus på fönstrets insida. Det gör att du kan sänka dina uppvärmningskostnader samtidigt som du får ett jämnare inomhusklimat.
- Fönsterluckor har också en estetisk funktion då de kan ge ditt hus en speciell karaktär.
Hur man bygger fönsterluckor i trä
Om man är lite händig och har tid så kan man bygga sina egna fönsterluckor för sina fönster. Det är viktigt att man har den utrustning som krävs och att man använder ett material av hög kvalitet för minimalt framtida underhåll och en lång livslängd. Tänk på att spik och gångjärn ska vara galvaniserade för att motstå rostangrepp. Du behöver även använda ett lim och en färg som är avsedda för utomhusbruk.
Utrustning och material då du ska bygga luckor till dina fönster
- Såg
- Geringlåda
- Fil
- Stämjärn
- Sandpapper och slipkloss
- Trälim
- Hammare
- Spik som är rätt dimensionerad för listerna
- Vinkeljärn
- Blyertspenna
- Tumstock
- Skruvtvingar
- Gångjärn för montering på luckor som ska vara öppningsbara
- Skruvmejsel och skruv för montering av gångjärn
- Pensel
- Träolja eller grundfärg
- Täckfärg
Välja träslag för fönsterluckorna
När du ska välja det virke som dina luckor ska tillverkas med bör du välja ett kärnvirke av hög kvalitet som exempelvis furu. Virket ska klara av att stå emot väder, vind och annan yttre påverkan. Det är också viktigt att virket behandlas innan de monteras så att de får ett skydd mot fukt, röta, mögel och alger.
Välja olja och täckfärg
Du kan välja att antingen använda en träolja för att dels ge dina luckor ett bra skydd mot fukt men också ett träaktigt utseende. Vanligast är dock att man väljer en grundfärg som innehåller algdödande medel och en täckfärg som exempelvis en alkydoljefärg, som finns i flera olika kulörer.
Allmänt om finsnickeri vid byggande av fönsterluckor
När du ska bygga dina luckor är det A och O att du är noggrann då det kommer till att mäta och kapa virket. En liten miss som skapar en glipa kan leda till att luckorna får ett sämre utseende men även till att fukt tränger igenom då de är stängda. Dessutom behöver luckorna passa ihop med varandra då de stängs så att de inte skaver mot varandra.
Process vid byggandet av fönsterluckor
Innan du påbörjar byggande av luckorna bör du skapa en ritning som baseras på de mått fönstret har. Du behöver också bestämma utseendet på luckorna, om de exempelvis ska vara heltäckande eller ha snedställda lister som bildar en form av persienner.
- Börja med att kapa upp virket utifrån de mått som du har fått fram då du mätte fönstren. Använd sedan en såg och geringlåda för att snedkapa listerna i hörnen så att de får en snygg anslutning mot varandra.’
- Limma hörnen och sätt även dit ett par spikar och använd sedan skruvtvingar för att pressa ihop de sidor som är limmade.
- Om du ska ha snedställda lister som formar en persienn behöver du först såga ut utrymme med jämna mellanrum i ramen. Använd stämjärn och sedan fil för att få utrymmena rena och släta.
- Kapa sedan lister med rätt mått och limma fast dessa i de utrymmen som finns i ramen så att de skapas en jämn och fin rad, som en persienn.
Måla fönsterluckorna
- Rengör fönsterluckorna med vatten och ett par droppar diskmedel.
- Använd sandpapper för att slipa luckorna så att de får en jämn yta. Torka bort allt slipdamm med en fuktig trasa.
- Lägg därefter på en träolja eller en grundfärg med algdödande medel. Låt torka helt.
- Slipa träluckorna på nytt och torka av med en fuktad trasa.
- Måla slutligen luckorna med en täckfärg. Du behöver måla med två strykningar så att färgen blir jämn och heltäckande. Låt färgen torka ordentligt.
- Montera slutligen gångjärn, fönsterhakar och lås på luckorna och sätt sedan upp dessa på fönstren.
Anlita en fönstermontör för att montera dina fönsterluckor
Om du vill få hjälp med att montera dina luckor på dina fönster kan du kontakta ett fönsterföretag som är proffs på allt inom fönster, exempelvis genom oss på Fönsterexperter. Då kan du välja att köpa färdiga köksluckor eller få dessa tillverkade utifrån dina specifikationer av fönsterföretaget.
När du anlitar en fönsterfirma kan du vara trygg med att arbetet utförs korrekt, med maximal livslängd och högsta kvalitet. Dessutom kan du använda ROT-avdrag vid arbete med fönster vilket innebär att du kan göra ett skatteavdrag på totalt 30 % av företagets arbetskostnader.
Erhåll kostnadsfria offerter hos oss på Fönsterexperter
Hos Fönsterexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade fönsterföretag på din ort. Det gör att du kan få ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att hitta bästa pris för ditt fönsterprojekt.
Alla fönsterföretag som lämnar offert genom Fönsterexperter är granskade av oss så att de uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst fönsterföretag.