Byta fönster i bostadsrätt själv

Det är många saker som man själv kan bestämma över då man vill förändra i sin bostadsrätt. Men när det kommer till fönster så behöver man tillstånd från bostadsrättsföreningen för att kunna byta fönster i sin bostadsrätt. Ett alternativ är att lämna in en begäran om fönsterbyte för hela föreningen.

Har du köpt en bostadsrätt så äger du ditt boende och är medlem i en bostadsrättsförening som förvaltar fastigheten som du har ditt boende i. När man äger en bostadsrätt har man normalt rätt att utföra renoveringar av sin bostad som exempelvis sätta nytt kakel i badrummet, riva en innervägg eller installera ett nytt kök. 

Om man vill utföra ett fönsterbyte i sin bostad så är det dock dessvärre något som man inte får göra utan tillstånd från bostadsrättsföreningen. Detta beror på att ett fönsterbyte förändrar fasadens utseende, vilket inte är tillåtet. 

Du kan göra förändringar inne i din bostad men utanför din bostad får du inte göra några förändringar.

 

Byta fönster i en bostadsrätt

 • Tillstånd från föreningen krävs
  Att byta fönster själv i en bostadsrättsförening är inte tillåtet utan tillstånd. 
 • Högst ovanlig att få tillstånd
  Att du skulle få tillstånd att byta fönster själv är osannolikt eftersom det kommer innebära att fönstren i fasaden inte längre har samma utseende. 
 • Renovera fönster invändigt är okej
  Du kan  renovera dina fönster invändigt som exempelvis skrapa och måla fönstren, täta fönstren och sätta nytt kitt på glasen. Men bara på insidan, inte på utsidan. 
 • Utföra fönsterbyte BRF utan tillstånd
  Om du väljer att utföra ett fönsterbyte utan tillstånd från bostadsrättsföreningen är det att anse som egenmäktigt förfarande och kan leda till att du blir av med din bostadsrätt.

 

Hur du går tillväga för att byta fönster i din bostadsrätt

 1. Eftersom du inte har rätt att byta fönster i din bostadsrätt själv så kan du istället lämna in en begäran till föreningens styrelse om att det ska utföras ett fönsterbyte för hela fastigheten. 
 2. Vid nästa möte kommer sedan medlemmarna att rösta för förslaget och om en majoritet röstar för att utföra ett fönsterbyte så är det istället bostadsrättsföreningen som står för detta. 
 3. Det innebär att du själv slipper kostnaden för fönsterbytet utan istället är det föreningen som tar in ett fönsterföretag som utför arbetet och som står för kostnaderna.

 

När din bostadsrättsförening ska byta fönster

När din bostadsrättsförening ska utföra ett fönsterbyte kan de göra en kostnadsfri offertförfrågan hos Fönsterexperter och erhålla upp till fem offerter från kvalitetsgranskade företag i er stad. Därefter kan ni enkelt jämföra offerter för att hitta det fönsterföretag som kan erbjuda din bostadsrättsförening de bästa villkoren och det bästa priset.

Endast kvalitetsgranskade fönsterinstallatörer
Alla företag som erbjuder offerter genom Fönsterexperter är kvalitetsgranskade så att de har god ekonomi och yrkeskunnig personal. Det gör att ni kan vara trygga med att de företag som lämnar offerter har den kompetens som krävs för att utföra arbetet enligt gällande byggnormer. 

Få upp till 5 offerter från granskade fönsterföretag, kostnadsfritt!